Account
Logo
Zoeken
14.4 °C
© Geurt P. Maassen van den Brink

Iepenloftspul Holdernest succesvol

zo 1 juni 2008, 22.35 regionaal

HARKEMA - Zaterdag 31 mei werd er voor de achttiende keer op het plein van school "'t Holdersnest" in Harkema een openluchtspel opgevoerd door de leerlingen van groep 8. De belangstelling was weer erg groot en de 500 toeschouwers genoten van een prachtige voorstelling. Het stuk genaamd Herr Klutt speelt zich af op het eiland Schiermonnikoog en laat zien hoe de eilandbewoners een beslissende rol hebben gespeeld in het verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Het stuk begint met een oorverdovend luchtalarm dat elke inwoner van Schiermonnikoog doet vluchten in de huizen. Ook Herr Klutt,een Duitse SA-officier, en zijn assistente Rafahelga vluchten de plaatselijke kroeg in. Dan horen we marsmuziek en komen er drie Duitse soldaten aanmarcheren. Zij halen Il Duce, een Italiaanse officier, van de boot. Hij zal de Duitsers helpen de vijand te verslaan. Met veel pracht en praal komt hij aan. Hij neemt de soldaten direct mee op patrouille over het eiland. Ondertussen wordt het al wat donker. Er is storm op komst en het begint hard te waaien. Leden van het verzet ontregelen de vuurtoren en laten met lampseinen een Duits schip op een zandbank vastlopen.

Het schip verliest een groot deel van zijn lading en de mannen van het verzet verbergen dit snel achter een duinpan als Il Duce en zijn mannen komen. Als deze weer weg zijn gaan de mannen snel naar Anne, de kroegbaas, en verstoppen daar de smokkelwaar. Als Frou Bonnema de was ophangt ziet ze een Engelse piloot in de boom hangen. Samen met haar dochter Brecht haalt ze George,de piloot, uit de boom. Ze verstoppen hem bij de oude moeder van de kroegbaas Anne in bed. De Duitsers zijn de piloot aan het zoeken. Ze verdenken Anne ervan hem te hebben verstopt en zetten Anne voor het vuurpeloton.

Dan krijgt Herr Klutt een telefoontje. Het is Adolf, de Führer, die de opdracht geeft om direct de geheime coördinaten naar Duitsland te sturen. Hiermee kunnen de Duitsers de raketten precies op de juiste plaats in Engeland richten. Herr Klutt moet weg en de executie van Anne wordt uitgesteld. Herr Klutt geeft Il Duce de leiding.Deze wordt door de eilandbewoners verjaagd. Hij geeft de leiding terug aan de lokale bevolking. Piloot George komt tevoorschijn en legt uit dat het zijn missie was om de geheime code van Herr Klutt te pakken te krijgen. Er moet voorkomen worden dat deze code naar Berlijn gaat. Op een videoscherm komt een close-up van Herr Klutt en zijn manschappen die in een roeiboot naar een Duits oorlogsschip roeien. Dan een close-up van Il Duce die er in een roeiboot achteraan gaat.( Dit is opgenomen bij de Leyen). Het verzet heeft nog een kanon van een Duits slagschip. Dit wordt opgehaald en met een luide knal wordt het oorlogsschip getroffen. Het schip zinkt. En nu is het echt tijd voor een feest! De leerlingen van groep 8 kunnen terugzien op een zeer geslaagde voorstelling die mede dankzij de hulp van vele vrijwilligers en sponsors, waaronder hoofdsponsor de Friesland Bank, tot stand kwam.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws