Account
Logo
Zoeken
18.9 °C

Vrouwenbegluurders voor de rechtbank

do 29 mei 2008, 15.43 regionaal

LEEUWARDEN - Eerst wisten de drie verdachten niet van elkaar dat ze, zoals de voorzitter van de Leeuwarder rechtbank het donderdag uitdrukte, 'een gezamenlijke hobby' hadden. Jaren geleden liepen de mannen, een 68-jarige inwoner van Opeinde, een 57-jarige man uit Harkema en een inwoner van De Tike (40), elkaar op het Veenhoopfestival tegen het lijf.

Ze ontdekten dat ze iets onalledaags gemeen hadden: ze mochten alledrie graag naar plassende vrouwen kijken. Na die eerste ontmoeting belden ze elkaar regelmatig op om dorpsfeesten en andere evenementen af te struinen. Vaak met z'n drieën, maar ook wel als duo of alleen. De Harkemaster stelde vaak een 'werkrooster' samen van feesten die bezocht konden worden.

Om aan hun trekken te komen, deinsden de plasgluurders er niet voor terug om de boel te saboteren. Ze vernielden lampen en wc-potten in mobiele toiletwagens, sneden de stroomkabels door -onder andere in Ureterp- of ze maakten de slotjes op de wc-deuren onklaar. De vrouwen werden zo gedwongen hun behoefte in de buitenlucht doen, waar de verdachten op de loer lagen. De Opeinster en de man uit De Tike kwamen soms heel dichtbij hun slachtoffers.

De laatste had ongeveer tien keer vlak achter een nietsvermoedend feestgangster gelegen om de urine op zijn hand op te vangen. De warme straal en de aanblik van een plassende vrouw wond hem op. De Opeinster had dat niet, zei hij. Hij kon donderdag nog steeds niet uitleggen waarom hij de vrouwen had begluurd. Hij deed het al sinds eind jaren 90. De mannen verscholen zich vaak in de bosjes of tussen geparkeerde auto's.

De Harkemaster bleef liever op een afstandje. Hij was jaren geleden begonnen vrouwen vanaf een paar honderd meter met een verrekijker te bespieden. Hij en de Opeinster zijn getrouwd, hun echtgenotes hebben nooit iets gemerkt van de merkwaardige hobby van hun mannen. In 2004 en
2005 werd er tweemaal aangifte gedaan door vrouwen die bij het Piratenfeest in Harkema waren lastiggevallen tijdens het plassen.

De 40-jarige zou bij een van de slachtoffers de broek en het slipje naar beneden getrokken hebben en de vrouw hebben aangerand. De man ontkende. Een jaar later zou het de Opeinster zijn geweest die een vrouw in het kruis greep. Ook hij ontkende. Het slachtoffer vordert 750 euro smartengeld van de verdachte. De vrouw kampt tot op de dag van vandaag met de gevolgen van de aanranding. Geen van de drie verdachten heeft een strafblad op het gebied van zedendelicten.

De deskundigen zijn het erover eens dat ze alledrie behandeld moeten worden. Dat eiste de officier van justitie dan ook, in combinatie met reclasseringstoezicht. Verder vorderde de officier voor de verdachte uit De Tike 180 uur werkstraf, plus drie maanden cel voorwaardelijk. De Harkemaster hoorde 80 uur taakstraf en twee maanden cel voorwaardelijk tegen zich eisen. De Opeinster kreeg de hoogste eis: 240 uur werken en vier maanden cel voorwaardelijk. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws