Account
Logo
Zoeken
14.1 °C

Moordverdachte uit Harkema heeft spijt

di 27 mei 2008, 16.28 uur

LEEUWARDEN - De 43-jarige man uit Harkema die op 2 februari de 36-jarige Murkje de Vries in haar woning aan de Seine in Kootstertille om het leven bracht, heeft spijt van zijn daad. 'Ik ben zelf van mening dat dit nooit had mogen gebeuren', zei hij dinsdag tijdens de zogenoemde pro forma-behandeling van zijn zaak. Hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen wist hij zelf ook niet.

'Ik heb er geen verklaring voor. Als ik ook maar één moment bij mijn positieven was geweest, was dit niet gebeurd', zei hij geëmotioneerd. 'Wat ik gedaan heb is niet normaal natuurlijk. Dit kan en mag niet gebeuren'. De verdachte voegde eraan toe dat hij zich schaamt 'voor de vreselijke dingen die ik heb gedaan'.

In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 februari schoot de verdachte Murkje de Vries, een goede vriendin van zijn ex-vrouw, dood. Eerder die avond had hij zijn 37-jarige ex-echtgenote en haar nieuwe vriend, een 43-jarige man uit Harkema, neergeschoten in een woning aan de Nijewei. De man, die met het dodelijke slachtoffer gehuwd is geweest, werd in kritieke toestand overgebracht naar het UMCG in Groningen.

De schutter reed naar Duitsland, waar hij een paar uur later bij het plaatsje Bunde werd aangehouden. De man zei dat hij uit jaloezie had gehandeld. Als gevolg van de relationele problemen was hij overspannen geraakt. Hij zat al een poos in de ziektewet en was in behandeling bij een psycholoog. Hij zit sinds 2 mei in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht waar hij psychologisch onderzocht zal worden.

In het PBC zal onder meer gekeken worden naar de mate van toerekeningsvatbaarheid, wat weer van invloed kan zijn op de uiteindelijke straf. Omdat dat onderzoek nog niet is afgerond stond de zaak dinsdag 'voor de vorm' op de zittingsrol van de Leeuwarder rechtbank. Het is de bedoeling dat de zaak op donderdag 21 augustus om half twee 's middags inhoudelijk wordt behandeld.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


regionaal nieuws

Gewonde bij eenzijdig ongeval op Schoterlandseweg

Gewonde bij eenzijdig ongeval op Schoterlandseweg