Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

Vismaatjes gingen op inbrekerspad

wo 2 april 2008, 9.25 uur

LEEUWARDEN - Iets meer dan vijf maanden geleden, op 18 oktober, kreeg een 27-jarige Grouster een celstraf en een werkstraf aan de broek. De man had boten gestolen en talloze inbraken op boten gepleegd. De rechtbank constateerde indertijd dat het met de Grouster de goede kant op leek te gaan. Dat pakte even iets anders uit. Dinsdag zat hij weer op dezelfde stoel voor het plegen van meer dan veertig inbraken.

Een 21-jarige inwoner van Warten hield de Grouster gezelschap. Hij wordt verdacht van ruim twintig inbraken. De vorige keer had de Grouster gezegd dat hij 'schoon schip' wilde maken. Hij had dinsdag nog meer strafbare feiten op zijn conto dan in oktober vorig jaar. Hij was amper vier maanden op vrije voeten toen hij een nieuwe kraak zette.

Hij en zijn medeverdachte waren vanaf oktober, november vorig jaar actief geweest in Dokkum, Ferwert, Warten. Grou -waar maar liefst vijftien inbraken en diefstallen werden gepleegd-, Noardburgum, Wergea, Burgum, Leeuwarden, Akkrum, Poppenwier, Heerenveen, Wolvega, Oldemarkt, Wommels en Offingawier. De twee stalen uit boten, bedrijfspanden, bouwcontainers en boothuizen.

De Grouster liep in de nacht van 16 op 17 december tegen de lamp, toen hij in Veenwouden in zijn auto lag te slapen. Kort tevoren was er alarm geslagen omdat er in het Talma verpleeghuis was ingebroken. De Grouster was de dader. Hij zei dat hij autopech had. Hij hoopte in het verpleeghuis iets te vinden waarmee hij zijn auto kon repareren.

De verdachten hadden elkaar getroffen bij het vissen. De Wartener zat volgens eigen zeggen in 'een moeilijke periode'. Hij was zonder na te denken met de Grouster meegegaan. Ook de Grouster zat al heel lang niet lekker in zijn vel. De man gebruikt veel speed -beide verdachten waren meestal zwaar onder invloed van drugs als ze uit stelen gingen. De 27-jarige is zelfs afhankelijk van speed volgens gedragsdeskundigen.

De Grouster zou behandeld moeten worden om herhaling te voorkomen. Voor hem vorderde de officier 24 maanden cel. De proeftijd van de voorwaardelijke celstraf van 180 dagen zou volgens de officier met een jaar verlengd moeten worden. De Wartener hoorde een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen, plus zes maanden cel voorwaardelijk en een cursus verplichte leerstraf. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsPoll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
25%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
25%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
41.7%
Geen mening  
8.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Nieuwe plannen voor Woudhof-locatie in Damwâld

Nieuwe plannen voor Woudhof-locatie in Damwâld

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoogregionaal nieuws

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Poll: Horen dorpshuis en theater de Colle bij elkaar?

Ja  
52.9%
Nee  
25.5%
Weet niet  
21.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'