Account
Logo
Zoeken
7.1 °C
Hans Spekman in The Point
© WâldNet |  Ingezonden foto

Hans Spekman in The Point

za 24 november 2007, 22.19 uur

BUITENPOST - Op maandag 19 november was Tweede kamerlid Hans Spekman (Pvda) op uitnodiging van de afdeling Achtkarspelen aanwezig tijdens een openbare ledenvergadering in The Point in Buitenpost.

Voor een gehoor van leden, raadsleden en enkele wethouders uit Noordoost Friesland legde Spekman de nadruk op een een drietal punten: waar staat de Partij van de Arbeid, het armoedebeleid en het ombudswerk. Met de PvdA vertegenwoordigd in zowel kabinet als ook in de provinciale en gemeentelijke colleges kan de partij het verschil maken, aldus Spekman. De partij moet haar nek uit durven steken. Dat dat gebeurt blijkt inmiddels landelijk uit bijvoorbeeld het bevriezen van de huren en de armoedebestrijding. Maar ook buiten de landelijke politiek is het van belang dat de burger weer het gevoel krijgt dat de PvdA weet wat er speelt, in plaats van, zoals onlangs de Nationale Ombudsman nog stelde, “de politiek met de rug naar de burger staat”. Het wantrouwen naar en de angst voor de overheid moet worden weggenomen, “die muur moeten we slechten”.

Tav het armoedebeleid stelde Spekman dat ondermeer de prijzen voor starterswoningen te hoog zijn als gevolg van de rol projectontwikkelaars en het feit dat er veel te weinig betaalbare huurwoningen zijn. Er moet geïnvesteerd worden in het terugdringen van de armoede, kinderen moeten kunnen meedoen in de samenleving. Armoede ontstaat niet alleen als gevolg van een laag inkomen, ook problemen met budgetbeheer, het de reclame voor het té gemakkelijk duur geld kunnen lenen veroorzaken grote problemen. Gemeenten moeten deze mensen weten te vinden. Niet alleen de gezinnen met jonge kinderen, maar evengoed de categorie 55 +, mensen die het vervelend vinden om “de hand op te moeten houden”; diverse toeslagen komen op die manier niet bij de doelgroepen terecht. Oplossingen ziet Spekman in een jeugdsportfonds, de zorgtoeslag, het verstrekken van duurzame gebruiksgoederen, inkomensondersteuning van de woonlasten.

Ombudsteam Per 4 juni j.l. Is het Ombudsteam Achtkarspelen van start gegaan; nu, een half jaar later blijkt dat dat initiatief in een behoefte voorziet. Maar liefst ruim 30 vragen en reacties en klachten bereikten het Ombudsteam, dat op haar beurt doorverwees naar deskundigen. De reacties en klachten waren zeer divers en gingen over ondermeer WMO, gehandicaptenvoorzieningen, bouwstop, gemeentelijke belastingaanslagen, kappen van bomen, etc. Spekman prees het lokale initatief en bood ook steun vanuit De Haag aan. Die hulp kan bestaan uit trainingen voor vrijwillige Ombudsteams, faciliteren van de teams vanuit Den Haag, uitwisseling van de ervaringen van Ombudsteams in het land door middel van een speciale website, ondersteunen van kamerleden bij grensoverschrijdende zaken, waar op gemeentelijk niveau geen, maar op landelijk niveau wél actie kan worden ondernomen. Als voorbeeld noemde hij kwesties met UWV e.d. Het Ombudsteam Achtkarspelen heeft zich inmiddels aangesloten bij het landelijk netwerk van Ombudsteams.

Vanzelfsprekend kwam in het vragenrondje het ontslagrecht ter sprake. Spekman was ervan overtuigd dat de PvdA-fractie in de Tweede Kamer en ook de PvdA-bewindslieden de rug recht zouden houden. Inmiddels is gebleken dat de PvdA niet akkoord is gegaan met de plannen van de minister van Sociale Zaken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartijregionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27.7%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.9%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
27.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog