Account
Logo
Zoeken
13 °C
Boze Holwerter (79) zoekt oude buren op 'om iets recht te zetten'

Boze Holwerter (79) zoekt oude buren op 'om iets recht te zetten'

di 28 mei 2024, 11.45 uur

LEEUWARDEN - Een oud burenconflict kwam tot leven toen een 79-jarige inwoner van Holwert zijn voormalige buren in Dokkum opzocht, ondanks dat het hem verboden was door het Openbaar Ministerie (OM). De bejaarde man vernielde een paar bloempotten.

Drie weken gezeten

De Holwerter werd dinsdag bij verstek door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken. Eerder heeft hij al eens drie weken achter de tralies gezeten en ging het om dezelfde kwestie.


"Een stoornis is geen vrijbrief"

De politierechter hield er rekening mee dat de Holwerter kampt met een persoonlijkheidsstoornis. "Maar een stoornis is geen vrijbrief om strafbare feiten te plegen. Verdachte heeft doordacht en bewust gehandeld". De Holwerter was achter het nieuwe adres van zijn oude buren gekomen. Medio december vorig jaar stond hij bij ze voor de deur.

"Iets rechtzetten"

Er werd niet opengedaan. Tegen een buurman had de Holwerter gezegd dat hij "iets recht wilde zetten". Ook had hij serieuze bedreigingen geuit: hij had geroepen dat hij de buren zou opzoeken en wilde neersteken. Omdat de buurman de enige was die dat had gehoord, werd de man daarvoor niet vervolgd.

Bloempotten vernield

Hij had zich wel schuldig gemaakt aan vernieling. Een getuige zag dat hij bij de buren achterom ging en twee bloempotten met citrusboompjes vernielde. De vernieling had hij later ook bekend, hij verklaarde bij de politie dat hij dat uit frustratie had gedaan. En hij wilde zijn oude buren angst aanjagen.

Gedragsaanwijzing van het OM

De man had al eens een zogeheten gedragsaanwijzing gekregen van het OM: hij mocht geen contact zoeken met zijn voormalige buren. Daar had hij zich dus niet aan gehouden. Het conflict loopt al enige tijd. De verdachte moest ooit gedwongen verhuizen, de buren waren ook verhuisd. De verdachte verscheen niet op de zitting.

Stok achter de deur

Zijn advocate had verwacht dat hij naar de rechtbank zou komen, maar ze had al een aantal weken geen contact met de man kunnen krijgen. Een aanhoudingsverzoek van de advocate werd door de rechter niet toegewezen. De voorwaardelijke gevangenisstraf was overeenkomstig de eis van de officier. De voorwaardelijke straf diende volgens de rechter als stok achter de deur. "Met de boodschap dat hij niet weer bij deze mensen op de stoep gaat staan".

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Basisscholen in de Trynwâlden samenvoegen tot één grote school?

Ja, één grote school is de beste oplossing  
17.3%
Nee, de dorpsscholen moeten behouden blijven  
54%
Deels, combineer enkele kleine scholen  
24.3%
Geen mening/weet niet  
4.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!