Account
Logo
Zoeken
15.4 °C
Stel uit Harkema veroordeeld voor wietplantage in schuur

Stel uit Harkema veroordeeld voor wietplantage in schuur

ma 5 juni 2023, 17.20 regionaal

LEEUWARDEN - Een stel uit Harkema is maandag veroordeeld tot werkstraffen wegens medeplichtigheid aan een wietplantage. De politierechter concludeerde dat het stel door - een deel van - hun huis beschikbaar te stellen, anderen de gelegenheid gaf hennep te kweken.

'Hennepgeur'

De wietplantage was ondergebracht in een schuur van de woning van de verdachten aan de Nijewei in Harkema. Medio april vorig jaar deed de politie een inval, nadat op de telefoon van een man die in Utrecht was aangehouden beelden waren aangetroffen van de kwekerij. In een afgesloten ruimte in de schuur trof de politie ruim 700 wietplanten aan.

'Oppasser'

In een andere ruimte lag elf kilo hennep te drogen. De stroomtoevoer van de kwekerij was buiten de meter om aangelegd. Verder trof de politie een man aan die zei dat hij 'oppasser’ was. Hij moest maandag ook terechtstaan, maar er was iets misgegaan met het toezenden van de dagvaarding.

10.000 euro voor geslaagde oogst

De mannelijke bewoner (33) was op de hoogte van de wietplantage. Bij een geslaagde oogst zou hij 10.000 euro vangen. Op de vraag van de rechter of het iets had opgeleverd, antwoordde hij dat het hem en zijn partner 'alleen maar ellende' had gebracht.

Sterke hennepgeur in de woning

Zijn partner (ook 33) zou tot vlak voor de inval niet van de kwekerij hebben geweten. Ze was indertijd hoogzwanger en verkeerde in de veronderstelling dat er kleding lag opgeslagen in de schuur. De rechter ging daar niet in mee. Toen de agenten de inval deden, hing er in de woning een sterke hennepgeur. "Ook in de slaapkamers van de kinderen", wist de officier van justitie.

's Nachts kwamen mensen

Bovendien had de vrouw verklaard dat er geregeld mensen langskwamen, ook 's nachts. "Ze wist er gewoon van", concludeerde de officier. Zij eiste voor de man een werkstraf van 140 uur plus twee maanden cel voorwaardelijk. De vrouw hoorde een werkstraf van 120 uur plus twee maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

Huur

De twee hadden financieel niet geprofiteerd van de opbrengst van de wiet, maar er was wel vijf maanden huur betaald. Dat bedrag, 3750 euro, moest aan de Staat betaald worden, vond de officier.

De rechter kwam uit op iets lagere straffen: 120 uur werken plus een maand cel voorwaardelijk voor de mannelijke verdachte en een werkstraf van 140 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk voor de vrouw.

28.000 euro

De huuropbrengst streepte de rechter weg met het bedrag dat aan Liander betaald moet worden, voor de illegaal afgetapte stroom. Het stel is bezig met een afbetalingsregeling, in totaal vordert Liander 28.000 euro. Daarvan is inmiddels ruim 6000 euro afgelost.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws