Account
Logo
Zoeken
29.3 °C
© Jochem Wiersma

Chaos tijdens Pinksterweekend door defecte autobrug bij Holwerter veerdam

ma 29 mei 2023, 21.30 regionaal

HOLWERT - De autobrug bij de veerdam van Holwert kampte dit Pinksterweekend met een groot technisch defect, waardoor het eilandverkeer tot een halt kwam. De situatie werd door Wagenborg bestempeld als een "vreselijk groot probleem".

Automobilisten die de veerboot van 18.00 uur maandagavond wilden verlaten, kwamen voor een onaangename verrassing te staan. De boot had al een vertraging van een uur gehad en vervolgens strandden ruim 60 automobilisten op de boot.

De situatie werd verder gecompliceerd toen ook de tweede veerboot, MS Oerd, werd getroffen door het probleem. De reeds in de haven gelegen Sier dwong de Oerd om terug te keren naar Ameland. Een deel van de pechvogels aan boord van deze veerboot moesten hun nacht noodgedwongen op Ameland doorbrengen, waar de auto's met enige moeite achteruit van de boot gereden werden. De sneldienst Fostaborg pendelden nog een paar keer heen en weer om passagiers zonder auto heen en weer te brengen.

Vastgelopen kabel

Het probleem werd veroorzaakt door een vastgelopen kabel van de hijsbrug. De ernst van de situatie was zodanig dat de lokale monteurs overweldigd waren. Uiteindelijk moest een kraan vanuit Harlingen komen om de brug succesvol te laten zakken. De kraan arriveerde rond middernacht, waarna de operatie kon starten.

Communicatie

De communicatie over het incident liet volgens sommige passagiers te wensen over. Erik Riemens, één van de gestrande passagiers, uitte zijn frustratie op Twitter. Hij bekritiseerde de schijnbaar gebrekkige communicatie vanuit de organisatie: "Is het nu zo moeilijk om duidelijk te communiceren?"

Passagiers die de boot bij Holwert (zonder auto) verlieten, moesten hun autosleutels inleveren om hun voertuigen van de boot te kunnen verwijderen.

De aanleginrichting en vaargeul is eigendom van Rijkswaterstaat. Terwijl de Sier rond middernacht terugvoer naar Ameland, werkten technici koortsachtig om een hekwerk te demonteren om ruimte te maken voor de hijsoperatie met de kraan.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws