Account
Logo
Zoeken
22.2 °C
© Jochem Wiersma |  De rubberboot bleek veilig in de haven van Lauwersoog te zijn aangekomen

Zoektocht naar rubberboot op Wad loopt goed af

wo 19 augustus 2020, 0.35 regionaal

LAUWERSOOG - De KNRM stations van Lauwersoog en Schiermonnikoog kregen dinsdagavond rond kwart voor tien een alarm voor een rubberboot die mogelijk in problemen was tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog.

Twee mannen die op de camping in Lauwersoog verblijven, waren 's middags in een kleine zwarte rubberboot (zonder marifoon en verlichting) vertrokkken vanuit Lauwersoog om een rondje om Schiermonnikoog te varen. Naast de 25 liter brandstof die in de tank zat, hadden ze ook nog 3 jerrycans met brandstof mee, dus dat moest volgens hun voldoende zijn.

Op de terugweg kwamen ze echter in de problemen toen ze buiten de vaargeul voeren en vanwege het lage water vastliepen op de grond. Ze hebben hele stukken gelopen met de boot achter hun aanslepend. Bij de eilanderbalg 14 hadden de mannen met een zeilboot gesproken.

De mannen vroegen welke kant ze op moesten om weer in Lauwersoog te komen en de bemanning van de zeilboot had hun aangegeven welke kant ze op moesten. Omdat de mannen nog maar zo'n 4 liter brandstof hadden, wilden ze het eerste stuk maar roeien om zo brandstof te besparen. De mensen op de zeilboot gaven aan dat dat vanwege het opkomende water helemaal geen zin had, omdat ze dan na een hele tijd roeien vanzelf weer bij de zeilboot zouden uitkomen. De mannen besloten om dan maar op de motor richting Lauwersoog te varen.

Nadat de mannen vertrokken waren en het donker werd, vertrouwden de mensen op de zeilboot de situatie niet en namen via de KNRM help-app contact op met de ANWB alarmcentrale. De operator daar vertrouwde de zaak ook niet en schakelde de Kustwacht in Den Helder in, die vervolgens de reddingboten van Lauwersoog, Schiermonnikoog en een Kustwacht vliegtuig vanuit Schiphol alarmeerden.

De Annie Jacoba Visser en de Edzard Jacob voeren uit om op zoek te gaan naar de rubberboot. Visserskotter Yerseke 172 kreeg de communicatie van de Kustwacht via de marifoon mee en meldde aan de Kustwacht dat hij een donker bootje bij de haven van Lauwersoog had zien varen.

Eén van de schippers van de KNRM ging vervolgens met de auto naar de haven en trof bij het havenkantoor twee mannen aan. Daar werd hun gevraagd of ze een rubberboot hadden gezien. "Ja dat waren wij", was het antwoord. Ze hadden geen idee dat er manmachtig naar hun gezocht werd. Nadat de Kustwacht de mannen via de telefoon had uitgevraagd en had vastgesteld dat dit de mensen waren die ze zochten, werd de zoekactie afgeblazen.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws