Account
Logo
Zoeken
22.8 °C

Steuntrekker handelt in auto's: eis werkstraf

za 17 oktober 2015, 8.15 regionaal

LEEUWARDEN - Tegen een echtpaar uit Drachten zijn vrijdag werkstraffen van 160 uur en voorwaardelijke celstraffen van een maand geëist. Het stel heeft zich schuldig gemaakt aan steunfraude. De 50-jarige man heeft vijf jaar lang in auto's gehandeld en dat niet doorgegeven aan de gemeente Smallingerland. Uit navraag bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bleek dat de Drachtster tussen december 2008 en juni 2013 in ieder geval vijftig auto's op naam heeft gehad. Hij heeft daar nooit melding van gemaakt bij de sociale dienst.

Zijn vrouw (44) heeft in die periode dertig auto's op haar naam gehad. Dat had ze door moeten geven aan de gemeente. De vrouw beweerde dat ze in al die dertig auto's heeft gereden. 'Ik wissel nogal graag', zei de Drachtster. Over de auto's waar ze in had gereden zei ze dat het vooral 'oude lijken' waren geweest. Rechter Marc Brinksma en ook de officier van justitie geloofden er helemaal niets van.

Dat zou betekenen dat de vrouw in sommige auto's maar een dag had gereden, langer hadden de voertuigen niet op haar naam gestaan. De man zei dat hij nauwelijks iets aan de handel had verdiend, het was volgens hem meer een kwestie van 'ruilen' geweest. 'Het waren goedkope auto's', aldus de Drachtster. Beide verdachten zeiden dat er was gehandeld om iets extra's te hebben. 'Het was voor de boodschappen'.

Tot ergernis van de rechters deden de twee vrij laconiek over het frauderen. Ze leken de schuld vooral bij de -anonieme- tipgever neer te leggen. 'Als niemand had getipt, dan was er niets aan de hand geweest', zei de man. Brinksma probeerde ze aan het verstand te peuteren dat ze fraudeerden met gemeenschapsgeld.

'U maakt misbruik van het sociale verzekeringsstelsel. Het stoort mij dat u zo moeilijk in de spiegel kunt kijken', zei de rechter. De twee worden gekort op hun uitkering. De gemeente heeft het fraudebedrag vastgesteld op ruim 50.000 euro. Dat bedrag moet terugbetaald worden. De Leeuwarder rechtbank doet op 30 oktober uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws