6,3 °C
 Regionaal nieuws
 Fotonieuws
 Videonieuws
 Vraag en aanbod
 Uitgaansagenda
 Misdaad in je straat
 Contact
 Zoeken
 Nieuwsarchief
 Adverteren


Foto: Geert Huisman

Historische zeildag op het Sneekermeer

Publicatie: 
za 11 augustus 2012 07.58 uur

SNEEK -

SNEEK- Eén jaar voor het 100-jarig bestaan van De Sneker Pan kan schipper Douwe Visser terugzien op zijn zevende algemeen kampioenschap bij de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. Hij had dit 68ste kampioenschap op rij kunnen verrijken met het vijfmaal binnenhalen van een dagzege. Visser bleef steken op vier verdienstelijke dagzeges. Daarmee blijft hij net in de schaduw staan van de legendarische schipper Ulbe Zwaga.

Het algemeen kampioenschap voor Sneek was al bij de laatste wedstrijddag op Lemmer bekend. Daarmee verloor het slotevenement op het Sneekermeer aan spanning. In de zandlopersroute maakte hij evenwel opnieuw de dienst uit, maar pas na bij de eerste bovenwindse boeironding twaalf schepen voor zich te dulden. Met engelengeduld koerste Douwe Visser nu eens heel voorzichtig door de vloot vanuit een achterhoedepositie. Razendsnel liep hij in om al binnen de eerste route met een lichte vorm van boerenslimheid de koppositie over te nemen. Zaterdag (vandaag) zal hij met zijn bemanning in het hart van de waterpoortstad worden binnengehaald als dé kampioen van alweer de 68e editie van de SKS.

Een historische dag voegden ook de 35 jaar aan elkaar verklonken radioreporters Klaas Jansma en Sippy Tigchelaar aan hun skûtsjecarrière toe. Ze namen, vlak voor de huldiging van de kampioen in de feesttent op het starteiland, afscheid van de vloot. Voor al die jaren trouwe dienst beloonde het SKS-bestuur hen met een benoeming tot Lid van Verdienste. De bijbehorende speld ontvingen ze van vice-voorzitter Henk Frankema. ,,De jeugd komt deroan. It wurdt tiid dat de âlde stakkers no opstappe””, grapte de altijd spraakzame Jansma (63) in zijn afscheidswoord. Sippy Tigchelaar startte haar ‘skûtsjecarrière’ op 25-jarige leeftijd. ,,Ik sil de ferhalen aans wol misse”’. Voor Ype van der Meulen van Woudsend betekende de slotwedstrijd ook een afscheid. Hij keert niet terug als schipper.

FOTONIEUWS
    

 
REGIONAAL NIEUWS
 
ONDERNEMEND NIEUWS
 
SPORTNIEUWS