16.1 °C

FC Birdaard pakt winst in K'tille

zo 12 september 2010, 22.30 uur

KOOTSTERTILLE - Birdaard reisde zaterdag af naar de Kootstertille. Daar stond de tweede competitie wedstrijd op het programma. Kootstertille bleek de laatste jaren een te nemen horde te zijn, maar toch was het ook deze middag weer oppassen voor de fysiek sterke ploeg. Men wist immers vorig week met 4-4 gelijk te spelen in de uitwedstrijd tegen R.W.F. Voor de F.C. was het zaak om na de 6-2 overwinning op VVT niet met een te makkelijke instelling de wei in te gaan.

Trainer Klaas Haijema had de beschikking over een fitte selectie. Samuel Oberman was deze middag weer basisspeler en Rainer de Groot werd na zijn prima optreden van vorige week(door een luxe probleem) toch naar de bank verwezen. Leo Visser nam weer plaatst onder de lat ten koste van Douwe Sjirk Zijlstra. Benjamin Oberman mistte nog vanwege een schorsing en grensrechter Menco Terpstra werd ook deze middag vervangen door Wiebe Kingma.

Om 14:00 werd er door scheidsrechter Van der Bij voor het eerst gefloten. Birdaard begon de eerste helft met de wind tegen. Wel werd het wedstrijdbeeld waar de F.C. van was uitgegaan werkelijkheid. Thuisclub Kootstertille zakte ver in op eigen helft en gokte met hun snelle voorhoede spelers op de counter. Birdaard kwam enkele malen goed door over de zijkanten.

Jammer was het dat de voorzetten de juiste snelheid en precisie mistten. De eerste levensgrote kans was er voor de thuisclub. Een vrije trap werd richting de verre hoek gedraaid. Doelman Leo Visser ranselde de bal knap uit de bovenhoek. Na een 12 minuten spelen was het dan raak voor de F.C. Harm Jansma stuurde Jacob Hoekstra richting de achterlijn, Hoekstra speelde de ingelopen Samuel Oberman aan en die wist wel raad met deze mogelijkheid en schoot dan ook hard en zuiver raak.

De voorsprong was er, maar daar was ook alles mee gezegd. Het spel was niet optimaal doordat er veel inspeel passen de fout in gingen. Dat leidde ook de gelijkmaker van de Tille in. Jacob Hoekstra ging in de fout en dat leidde een corner in. Deze werd hard achter goalie Visser geknikt door Fokke de Vries en zo kwam na 23 minuten spelen de 1-1 op het scorebord. Daarna was de organisatie even helemaal weg bij de F.C. Eerst kreeg de spits van de Tille vrije doorgang richting Visser, tweede genoemde kwam als winnaar uit de strijd. Daarna maakte Sybrand Smit een overtreding op randje zestien wat hem de gele kaart opleverde.

De knal van Douwe van der Bij werd uit de hoek getikt door goalie Visser die zijn ploeg er op dat moment even doorheen sleepte. Sybrand Smit moest na een half uur spelen geblesseerd het veld verlaten en voor hem kwam Rainer de Groot binnen de lijnen. Birdaard pakte de draad weer goed op en creëerde weer enkele kansen. Een heerlijke combinatie tussen Remco Kooistra en Jan Gerrit Tacoma had een goal verdiend, maar helaas miste Eddy Terpstra deze grote kans.

Ook een van richting veranderd schot van Samuel Oberman kon nog net onder de lat weggetikt worden door keeper Johan Laanstra. Zo gingen beiden partijen met een 1-1 stand richting de kleedboxen voor een bakkie.

In de tweede helft speelde de F.C met de wind in de rug en wou men snel orde op zaken stellen. Wander Dijkstra kwam binnen de lijnen ten koste van Erik Spijksma. De gewenste voorsprong kwam dan ook binnen 5 minuten spelen. Remco Kooistra stuurde met een mooie pass Harm Jansma weg, deze schoot de bal met veel precisie in het vijandelijk doel. De1-2 was een feit.

Birdaard had de wedstrijd geheel onder controle. Vaak was de laatste bal niet goed genoeg, anders had men zeker meer kunnen scoren. Kootstertille kon ook nog enkele malen gevaarlijk worden. Leo Visser lied echter nogmaals zien de man in vorm te zijn en redde enkele malen bekwaam. In de 87ste minuut werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid. Edwin Kooistra nam een korte corner op Remco Kooistra, deze gaf de bal weer terug en Edwin schoot de bal hard richting het Tille doel.

De goalie van de thuisclub blunderde door de bal tussen de voeten door te laten en de scheids oordeelde dat de bal over de lijn was geweest. Een discutabel, maar wel terechte treffer voor de F.C. Arjan Hiemstra had in de blessure tijd nog bijna een treffer op zijn schoen na een heerlijke voorzet van Remco Kooistra, maar zijn schot ging rakelings voorlangs het doel. Scheidsrechter van der Bij vond het genoeg geweest en blies voor het einde. De man had een prima wedstrijd gefloten. Zeker gezien de hoeveelheid fouten die er gemaakt werden door de 22 spelers, mag ook de scheids er wel eens naast zitten.

Trainer Hayema van de F.C. Birdaard was erg blij met de behaalde punten. “Ik heb in de rust enkele omzettingen gedaan. Ik vond dat we vandaag moesten winnen en dat heb ik dan ook duidelijk gemaakt. Ze hebben het in de 2de helft prima opgepakt”. Over de wedstrijd van volgende week wou hij nog niet veel kwijt. “Er staan eerst nog 2 trainingen op het programma en daarin kunnen nog veel dingen aangepakt worden”.

Volgende week komt de gezelligste club van de Friese hoofdstad naar ons molen dorpje. Deze wedstrijd begint om 14:30 op sportpark “de Zwaluw”. En dat zal gebeuren als trotse koploper van de vierde klasse B.