Account
Logo
Zoeken
23.7 °C

Iepenloftspul IZER

ROTTEVALLE - Iepenloftspul IZER.
Het skûtsje “de Rot”werd in 1887 in opdracht van de kasteleins van de herbergen in Rottevalle nl. de Koekoek en het Wapen van Smallingerland gebouwd. Hierdoor werden de beide houten beurtscheepjes die wekelijks visa versa naar Leeuwarden voerden met vee, personen, post en lading aan boord vervangen door één schip. Het was een tijd van verandering, die periode werd tevens “de ijzeren eeuw” genoemd waarin veel hout vervangen werd door ijzer. De Eiffeltoren werd o.a. ook in die periode gebouwd. Maar in het dorp werd het ijzeren skûtsje niet door iedereen verwelkomt. “Hout drijft en ijzer zinkt” was het motto, wat ook als een rode draad door het Iepenloftspul “Izer” loopt.
In het Iepenloftspul “IZER” wordt de historie van de Rot wordt gekoppeld aan “van hout naar ijzer” en dat ijzer niet zinkt heeft het skûtsje bewezen. In 2011 werd het terug gehaald naar Rottevalle en sindsdien ligt ze weer in de haven van weleer en zeilen en varen de bemanning en gasten met veel plezier een tochtje langs de Lits en op de Leijen en is ze bij veel maritieme evenementen aanwezig. Het openluchtspel zal zich afspelen op het Muldersplein op het plein voor de Herberg van Smallingerland, “de Rot” vormt een deel van het decor.
De regie is in handen van Karin Idzinga en Wouter Daane. Een professioneel artistiek team staat in de startblokken om er met de spelers en figuranten en de vele vrijwilligers een groot succes van te maken.
Het stuk is onderscheidend ten opzichte van andere Iepenlofspullen. Het combineert projecties van historische videofragmenten en originele decorstukken uit 1887 (de Herberg en het skûtsje De Rot) met live performance waarbij disciplines elkaar afwisselen. Film loopt naadloos over in spel en muziek van het de Bazuin uit Rottevalle. Waar veel Iepenloftspullen zich op locaties buiten het dorp afspelen, vindt deze productie plaats midden in het dorp met de Herberg als decor.
Het belooft een bijzonder openluchtspektakel te worden!
Met bijzondere personages zoals de 3 dames “de Wynzen” die alles omver blazen.
De Lieuwemantsjes die overal tegen zijn maar ook nergens voor, of bijvoorbeeld de koopman uit Duitsland die alles weet te verkopen wat los of vast zit.
De voorstellingen zijn van 21-30 september 2023 en beginnen om 20.30 uur
Tickets zijn te bestellen via www.iepenloftsulrottefalle.nl
Tevens zijn er PLUSarrangementen (eten en een drankje in de Herberg en een gereserveerde plaats bij de voorstelling) .
WELKOM IN ROTTEVALLE....
Deze tickets zijn ook te bestellen via www.iepenloftsulrottefalle.nl
Info: iepenloftspul.izer@gmail.com
Joke van der Zwaag
Productieleider IZER
Tel: 06-55864180
Waar:Muldersplein Rottevalle
Plaats:Rottevalle
Datum:21-09-2023
Aanvang:20.30 uur
 

Joke van der Zwaag

Rottevalle
06-55864180