Account
Logo
Zoeken
8.3 °C
Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk
© WâldNet

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

ma 18 maart 2024, 12.30 uur

LEEUWARDEN - In de rechtbank van Leeuwarden stond maandag een 46-jarige man terecht. Hij wordt beschuldigd van het niet terugbrengen van gehuurde graafmachines van het merk Takeuchi en een trilplaat.

Politierechter Klaas Bunk behandelde de zaak, waarbij het gedupeerde bedrijf, Zijlstra Verhuur uit Dokkum, voor het eerst in 20 jaar geconfronteerd werd met de verduistering van kostbare machines.

Terwijl een medewerker van Zijlstra Verhuur wel aanwezig was, kwam de 46-jarige verdachte niet opdagen. Hij verblijft waarschijnlijk in Spanje. Hij is een bekende van politie en justitie en was tot op heden - met een strafdossier van zes pagina's - vooral bekend van zijn strafbare daden in het midden van het land.

In Friesland wordt hij ervan beschuldigd dat hij tussen 15 februari en april 2023 twee graafmachines, een trilplaat en twee aanhangers van Zijlstra Verhuur te hebben gehuurd en niet teruggebracht. Het betreft een schadepost van 38.000 euro, zo bleek uit de vordering van de verhuurder.

Vertrouwen

De verdachte had het vertrouwen van Zijlstra Verhuur gewonnen door zijn inschrijving bij de KVK, het tonen van een website, en het betalen van een borg van 750 euro. Na betaling van de eerste factuur haalde hij de tweede graafmachine + aanhanger op. Daarna was de man onbereikbaar voor het verhuurbedrijf.

Nadat duidelijk werd dat het Dokkumer bedrijf te maken had met een oplichter, wist het bedrijf met slim speurwerk de verduisterde machines op te sporen. Ze zouden meerdere keren gewisseld zijn van eigenaar.

Aanhangers terecht

De twee aanhangers werden met succes teruggevonden bij Heerenveen en Amsterdam. De kar in Amsterdam was daar onder een vals voorwendsel achtergelaten. Een buurtbewoner belde het verhuurbedrijf op nadat de aanhanger langere tijd op een parkeerplek bleef staan.

Inbeslagname machines

Dankzij aanhoudend speurwerk werd de locatie opgespoord van de twee graafmachines en trilplaat. Ze stonden op Marktplaats te koop en konden door het verhuurbedrijf - via de politie - in beslag genomen worden. Ze bevinden zich tot op de dag van vandaag bij Tolhoek BV in Scharsterbrug. Dit bedrijf weigert ze terug te geven voordat er een rechterlijke uitspraak ligt.

Te goeder trouw

Dat de 46-jarige verdachte zich schuldig had gemaakt aan verduistering was voor de officier van justitie zo klaar als een klontje. Hij eiste vier maanden celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij zag geen grond om de in beslag genomen machines toe te kennen aan Zijlstra Verhuur. "Ik moet uitgaan van te goeder trouw." De officier verzocht de rechter wel om de vordering van 38.000 euro toe te kennen.

Spullen gaan terug

Uiteindelijk besloot rechter Klaas Bunk anders. "Ik vind dat u de spullen terug moet krijgen, dat bedrijf zal wel wat mopperen maar daar kan ik ook niets aan doen." De 46-jarige verdachte werd veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechter verklaarde de vordering voor de schade niet ontvankelijk omdat Zijlstra Verhuur de machines terugkrijgt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Geslaagde 21- ste Kollumerkatloop

Geslaagde 21- ste Kollumerkatloop




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland