Account
Logo
Zoeken
10.8 °C
Schipper voer op snelheid tegen brug: dit is de oorzaak
Foto: Ruben Oosterman

Schipper voer op snelheid tegen brug: dit is de oorzaak

zo 4 februari 2024, 18.45 uur

JISTRUM - De schipper van Fidelis voer zaterdagnacht op 'volle vaart' tegen de brug van Skûlenboarch. Dat blijkt uit camerabeelden die in de omgeving zijn opgenomen. Er werd nauwelijks afgeremd bij het naderen van de brug over het Prinses Margrietkanaal tussen Eastermar en Jistrum.

Op beelden is te zien dat na de klap de brug met een noodgang opensloeg. Het beweegbare brugdeel draaide na de klap terug en beschadigde daarmee de zijkant van het vrachtschip.

Passerende fietsers

Bij de aanvaring raakte gelukkig niemand gewond. Een groepje fietsers passeerde enkele minuten voor de botsing de brug. Dat is ook te zien op de camerabeelden. Het groepje fietste in de richting van Eastermar. Na de oversteek duurde het niet lang voordat de aanvaring plaatsvond.

Automatische piloot

De schipper voer waarschijnlijk op de automatische piloot waardoor het schip precies tegen het beweegbare gedeelte botste. De brug stond echter niet open en de schipper was in slaap gevallen. Terwijl de meeste bruggen tegenwoordig hoog genoeg zijn om te passeren, geldt dat bij Skûlenboarch (en ook bij Stroobos) niet.

De twee bruggen staan bekend om hun lage hoogte maar de automatische piloot houdt daar kennelijk geen rekening mee. Bovendien werd de brug deze nacht niet bediend.

Dat de schipper in slaap was gevallen, blijkt uit een opgevangen gesprek van agenten in de nacht. Er was verder geen alcohol- of drugsgebruik in het spel, zo heeft de politie wel laten weten. De politie laat verder 'op officiële wijze' aan de Leeuwarder Courant weten dat de oorzaak van de aanvaring onderzocht wordt.

De schipper wilde voor de brug aanmeren om te overnachten maar hij is kennelijk even daarvoor in slaap gevallen. Hij was op de hoogte dat het schip niet onder deze brug door kon.

Brug buiten gebruik

De brug zal in elk geval een aantal weken niet bediend kunnen worden, zo liet Rijkswaterstaat zondagmiddag weten. Als gevolg hiervan kunnen auto's en fietsers niet passeren. In de tussentijd gaat Rijkswaterstaat het fundament van de brug onderzoeken. Dat zal deze week gebeuren door duikers. Ook wordt gekeken of het beschadigde tandwiel gerepareerd kan worden.

De tandwielkast raakte door de klap flink beschadigd. Er zou nog wel een oud tandwiel op voorraad liggen maar het is de vraag of deze het kapotte tandwiel kan vervangen. Omdat de brug erg oud is, zijn er vrijwel geen reserveonderdelen te vinden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Nieuw bestuur voor Vliegveld Drachten

Nieuw bestuur voor Vliegveld Drachten





regionaal nieuws

Rokende wasmachine in Gorredijk

Rokende wasmachine in Gorredijk




regionaal nieuws

Poollicht vastgelegd boven Friese wad

Poollicht vastgelegd boven Friese wad