Account
Logo
Zoeken
13.9 °C
© WâldNet |  Boer Theun en directeur Van Dijk van DeLaval kijken met spanning naar de teller.....

Boer Theun melkt 1 miljoen liter in 365 dagen op één robot

za 30 december 2023, 21.25 uur

GARYP - Een unieke prestatie in de melkveehouderij vond zaterdag plaats in Garyp. De 41-jarige boer Theun Sibma wist op één melkrobot meer dan 1 miljoen liter melk te 'draaien' in één jaar tijd.

Zaterdagavond was het moment daar toen de melkwagen het boerenerf aan de Gravinneloane opreed. Er moest nog zo'n 7600 liter melk opgehaald worden en dat getal werd met 8062 liter ruim overtroffen. Het miljoen was gehaald.

De 41-jarige Sibma is inmiddels zo'n zeven jaar actief op het huidige adres. Naast het 'buorkjen' is hij ook bedrijfsadviseur in de agrarische sector om andere boeren te adviseren. Sibma kreeg het vak met de paplepel ingegoten via vader Piet Sibma. Broer Peter heeft ook een boerderij op steenworp afstand van Theun.

Mega prestatie

Directeur Geert Jacob van Dijk van DeLaval kwam vanwege 'de miljoen' speciaal langs in Garyp. "Dit is een mega prestatie en de eerste keer in de Benelux, misschien wel wereldwijd". In Garyp staat de LaVaval V310 en deze melkrobot melkt doorlopend 74 koeien. De koeien lopen zelfstandig naar de machine als ze willen worden gemolken. Op de vraag wat het geheim is, zegt Van Dijk: "Het is de koe, Theun en zijn medewerkers en de robot. Dat is best een uitdaging en andere robots hebben daar meer moeite mee."

Verrast

Theun Sibma werd zaterdag aan het begin van de avond verrast door familie en vrienden. Iedereen wilde aanwezig zijn bij het moment dat de teller over het miljoen heen zou gaan. Voor Sibma is het geheim: "Konsekwint de dingen goed dwaan. It giet om de kwaliteit fan it foer, de soarch foar de kij en it komfort."

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Gele shovel gestolen in Drachten

Gele shovel gestolen in Drachten


regionaal nieuws

Nieuw bestuur voor Vliegveld Drachten

Nieuw bestuur voor Vliegveld Drachten




regionaal nieuws

Rokende wasmachine in Gorredijk

Rokende wasmachine in Gorredijk