19 °C

Vragen over terugtrekking politie bij incidenten in Gorredijk

ma 03 januari 2022 15.12 uur

GORREDIJK - Terwijl in het noordoosten van Friesland ophef is over de inzet van de Mobiele Eenheid, zijn er in de gemeente Opsterland vragen over het terugtrekken van de politie en beveiliging bij ongeregeldheden in het centrum van Gorredijk.

Opsterlands Belang heeft maandag schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de inzet van de politie. Vanwege de grimmige sfeer werd door de politie en beveiligers besloten om zich terug te trekken en op afstand de situatie in de gaten te houden. Een grote groep mensen hield zich op in het centrum en stichtte brand en gooide met vuurwerk. Meerdere winkelramen sneuvelden en bierflessen werden kapot geslagen op straat.

Opsterlands Belang wil weten wat de gemeente pro-actief heeft ondernomen om eventuele ongeregeldheden tijdens de nieuwjaarsnacht in Gorredijk te voorkomen. Ook wil de politieke partij weten of de berichtgeving van deze site klopt. Het gaat dan met name over het feit dat de politie zich terug heeft getrokken vanwege de grimmige sfeer.

"Respect en aanzien voor het gezag (dus onze samenleving) worden hierdoor ondermijnd." zo vindt raadslid Marcel van Opzeeland van Opsterlands Belang. Hij wil graag weten of er al verdachten bekend zijn van de vernielingen en intimidatie.

"Burgers hebben het geweldsmonopolie aan de politie gemandateerd en verwachten daarvoor in ruil van bescherming en veiligheid in die situaties dat het van hen in redelijkheid en billijkheid mag worden verwacht. Sommigen kunnen door dit soort incidenten het idee
krijgen dat wanneer je maar met voldoende mensen bent, je de politie kunt afschrikken en geheel vrij kunt voelen om spullen van anderen te vernielen of toe te eigenen. Wat is de reden van het terugtreden van de politie in genoemde voorval?"

Het gemeentebestuur zal - naar verwachting - de vragen deze maand beantwoorden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws