10.1 °C

Surhuizumer (49) krijgt 6 jaar cel in 20 jaar oude ontuchtzaak

di 07 december 2021 17.35 uur

LEEUWARDEN - Een inwoner van Surhuizum (49) is dinsdag veroordeeld tot zes jaar cel in een zedenzaak die meer dan 20 jaar terug in de tijd gaat. Vanaf de zomer van 1997 heeft de Surhuizumer twee minderjarige zusjes een aantal jaren seksueel misbruikt.

Vier keer veroordeeld voor zedendelict
In de afgelopen 25 jaar is de Surhuizumer nu vier keer veroordeeld voor een zedendelict. In 2015 en 2019 was dat voor het bezit van kinderporno. De laatste keer liep hij nog in de proeftijd van de veroordeling van 2015. Toen het misbruik van de zusjes in 1997 begon, liep de man in de proeftijd van een veroordeling in 1996. Ook toen werd hij veroordeeld voor seksueel contact met minderjarigen.

“Ontelbare keren” verkracht
De zusjes deden begin 2018 aangifte. Ze waren respectievelijk 11 en 12 jaar oud toen het misbruik begon. Het ene zusje had verklaard dat ze “ontelbare keren” is verkracht door de verdachte. Volgens het andere slachtoffer heeft het misbruik ongeveer drie jaar lang wekelijks plaatsgevonden. De verdachte kende de ouders van de meisjes via de kerkgemeenschap.

Verdachte beschouwde slachtoffers als gelijkwaardige individuen
De Surhuizumer lijdt aan een pedofiele stoornis, die volgens de deskundigen gepaard gaat met “cognitieve vertekeningen”: de man beschouwde het seksuele contact met minderjarigen niet als verkeerd. Hij dacht dat de slachtoffers het wel konden aangeven als ze het niet plezierig vonden, hij beschouwde hen als gelijkwaardige individuen.

Geen behandeling
De man heeft weinig inzicht in het foute van zijn handelen en is geneigd de
verantwoordelijkheid van zijn gedrag buiten zichzelf te plaatsen. De rechtbank passeerde het advies van de reclassering om een voorwaardelijke straf in combinatie met een behandeling op te leggen. Voorwaardelijke straffen hebben hem er in het verleden niet van weerhouden om opnieuw strafbare feiten te plegen, redeneerde de rechtbank.

“Hun jeugd is hen ontnomen”
Beide slachtoffers kregen 15.000 euro smartengeld toegewezen. Uit de op de zitting van twee weken geleden afgelegde slachtofferverklaringen bleek dat het misbruik veel impact op hen heeft gehad, ze ondervinden nog steeds de gevolgen. De rechtbank: “Ze zijn ernstig beschadigd door de verdachte, hun jeugd is hen ontnomen”.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws