Account
Logo
Zoeken
10.6 °C
'Ruimte voor tiny houses in Achtkarspelen'
© WâldNet |  In Hurdegaryp werden in 2017 vijf huisjes geplaatst

'Ruimte voor tiny houses in Achtkarspelen'

za 5 juni 2021, 10.00 uur

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen gaat vanaf nu actief ruimte opnemen in nieuwe bestemmingsplannen voor zogenaamde 'tiny houses'. De PvdA diende hiervoor donderdagavond een motie in en de gemeenteraad nam deze unaniem aan.

De aanleiding voor de 'Lytse hûskes' kwam van Derk Jan Pilat die onlangs insprak tijdens een informatie-carrousel. Als een geboren en getogen Buitenposter wil hij - na zijn studie en werk - graag terugkomen naar Buitenpost. In een collectief hebben al 14 geïnteresseerden uit de regio zich verzameld.

De 'lytse hûskes' zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter. "Onze belangrijkste beweegredenen om mee te doen in dit collectief zijn de kleine ecologische voetafdruk, de lage maandelijkse kosten, het genoegen nemen met minder spullen en het wonen in een (grotendeels) zelfontworpen huisje." aldus Pilat.

Niet alleen Buitenpost

Raadslid Theun Nicolai van de PvdA diende donderdagavond een motie in om ruimte te creëren voor 'tiny houses' als er nieuwe bestemmingsplannen worden opgesteld. Frans Hoekstra (GBA) vond het een sympathieke motie en gaf direct aan om de motie te steunen. Hoekstra zag wel graag dat niet de focus op Buitenpost komt te liggen maar op de hele gemeente. "Oare plakken yn 'e gemeente ha like folle rjocht as Bûtenpost". Raadslid Nicolai kon zich daar prima in vinden.

Plaggehut

Harrie Graansma van de PVV was niet bepaald voor 'tiny houses'. Hij vond deze hang naar minimalisme en armoedigheid opmerkelijk. "It docht hast fermoeden dat it plaggehutsje toch noch yn 'e genen sit hjir by de minsken." Echter, de PVV zou de Partij voor de Vrijheid niet zijn als iedereen vrij is om te kiezen. "At minsken yn in woanwein op in kamp wenje wolle, dan moat dat kinne en at se yn in houten garaazjeboks wenje wolle dan moat dat ek kinne..." Om deze reden steunde ook Graansma de motie.

Mogelijkheid bestaat al

Wethouder Jouke Spoelstra liet weten dat er ook zonder de motie al mogelijkheden bestaan om 'tiny houses' te realiseren. "De moeilijkheid yn dizzy situaasje is dat it plan fan dizze groep der is, mar der sit net in oannimmer achter of in stik grûn. Dêryn freegje se de help fan de gemeente...." Volgens Spoelstra is er eerder al eens een plan geweest in Harkema. Daar ging het uiteindelijk mis omdat het een 'buiten stedelijk' plan betrof.

Tiny house of starterswoning

Wethouder Spoelstra vroeg zich verder luidop af of er behoefte is aan echte 'tiny houses' met een zo gering mogelijke ecologische voetafdruk of dat er behoefte is aan starterswoningen omdat er geen betaalbare huizen zijn. Ontwikkelaars staan volgens de wethouder bovendien niet echt te springen voor deze ontwikkeling omdat het minder geld oplevert.

Theun Nicolai (PvdA) hoopt dat nieuwe bewoners gewoon een stukje grond kunnen kopen en dat deze bewoners zelf een 'tiny house' gaan realiseren. Aannemers en ontwikkelaars dwingen tot de bouw van dit soort huisjes behoort niet tot de mogelijkheden.

De motie werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Nieuw bestuur voor Vliegveld Drachten

Nieuw bestuur voor Vliegveld Drachten




regionaal nieuws

Rokende wasmachine in Gorredijk

Rokende wasmachine in Gorredijk




regionaal nieuws

Poollicht vastgelegd boven Friese wad

Poollicht vastgelegd boven Friese wad