4,1 °C

Nachtelijke Pokémonjagers breken garagedeur open

vr 28 mei 2021 14.00 uur

LEEUWARDEN - Tijdens een nachtelijke speurtocht meenden drie Pokémon Go-jagers een sterke wietlucht te ruiken, komend vanuit een garage aan de Opstekker in Nes (H.). De mannen probeerden de garage open te breken, maar werden gestoord door de 75-jarige bewoner die wakker werd van het rumoer.

Op inbrekerspad

Vrijdag zaten de drie Pokémonjagers bij politierechter Willem Sikkema. Die stak zijn twijfels over de aanleiding voor het openbreken van de garage niet onder stoelen of banken. “Als je hier gewoon naar kijkt, dan denk je: dit ziet eruit alsof de heren op inbrekerspad waren”. Een veronderstelling die door de drie verdachten hardnekkig werd ontkend.

“Een hele sterke wietlucht”

Ze bezwoeren de rechter dat ze, lopend door de straten van Nes en speurend naar Pokémons, “een hele sterke wietlucht” roken, die vanuit de garage aan de Opstekker leek te komen. Ze waren van plan om zelf poolshoogte te nemen, om vervolgens, mochten er duistere zaken spelen, de politie te bellen. “Waarom hebben jullie niet meteen de politie gebeld?”, wilde de rechter weten. De verdachten antwoordden dat ze “best wel nieuwsgierig” waren naar wat zich achter de garagedeur bevond.

“Dit ziet eruit als een inbraak”

Officier van justitie Tjerk Buma geloofde er helemaal niets van. “Dit is een uitermate ongeloofwaardig verhaal”, stelde de officier. “Dit ziet eruit als een inbraak en ik ga er vanuit dat het dat ook gewoon geweest is”. Voor de twee jongste verdachten eiste Buma werkstraffen van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Voor de oudste verdachte, die een strafblad heeft, eiste de officier twee maanden cel en twee maanden voorwaardelijk.

Geen inbraakpoging

Ofschoon hij het relaas van de verdachten “een wonderlijk verhaal” vond, kwam rechter Sikkema niet tot het bewijs van een inbraakpoging. Uit het bewijs viel niet onomstotelijk af te leiden dat de mannen van plan waren om de woning binnen te dringen om iets te stelen. De vernieling van de garagedeur kon wel bewezen worden. Daarvoor kregen de jongste twee verdachten een werkstraf van 30 uur, de 26-jarige moet 50 uur werken.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie