Account
Logo
Zoeken
12.9 °C
Groen licht voor kunstwerk 'Bastion' bij Dokkum
Het bastion is een uitkijkplek dat ligt op de plek waar de Súd Ie en de Centrale As elkaar ontmoeten

Groen licht voor kunstwerk 'Bastion' bij Dokkum

do 10 december 2020, 20.13 uur

DOKKUM - Bij de aanleg van de Centrale As is bij het ontwerp rekening gehouden voor kunst. Er zijn daarvoor drie locaties gekozen. Het Bastion bij Dokkum is het laatste kunstwerk dat nu gerealiseerd gaat worden.

Bij de aanleg van de Centrale As is het idee ontstaan om een aantal kunstwerken bij De Centrale As te realiseren. Deze kunstwerken zijn ook meteen ontmoetingsplekken. Plekken waar bewoners en bezoekers van het gebied samenkomen en recreëren.

Er zijn voor drie locaties kunstwerken ontworpen. Bij het aquaduct gaat het om het kunstwerk van Ids Willemsma. Bij de Goddeloze singel in Feanwâlden gaat het om een uitkijktoren. Voor Dokkum is de keuze gevallen op een bastion. Het Bastion bij de noordelijke aansluiting van Dokkum op de Centrale As is geïnspireerd op het voormalige verdedigingswerk van Dokkum.

Ontwerp Bastion

Het bastion is een uitkijkplek dat ligt op de plek waar de Súd Ie en de Centrale As elkaar ontmoeten. Straks kan je vanaf het bastion de loop van de Súd Ie volgen en kijk je uit over het landschap. Dokkum is een oude vestingstad, met rondom bolwerken. Deze bolwerken met op zes hoekpunten een bastion zijn kenmerkend voor Dokkum. Het bastion dat in de stadsrand wordt gemaakt is een kopie van een echt bastion en bedoeld als verwijzing naar de oude bolwerken rond de oorspronkelijke stad Dokkum.

Het Bastion krijgt een hoogte van ruim 5 meter. Aan de bovenkant worden bomen geplant om de zichtbaarheid te versterken. De oever wordt ingericht als Marrekrite aanlegplaats waardoor het Bastion ook per boot bereikbaar is en onderdeel wordt van de Súd Ie vaarroute.

Planning

De provincie is van plan om in maart 2021 te starten met de bouw. Naar verwachting zal het Bastion in het najaar van 2021 klaar zijn.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp






regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
39.5%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
31.5%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
8.5%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
20.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!