10.4 °C

Harkema-Opeinde doorbreekt zegereeks V en V'68

zo 24 maart 2019, 12.03 uur

HARKEMA - Voor de tweede keer dit seizoen heeft Harkema-Opeinde een driepunter behaald tegen het Gariper V en V'68. Hiermee beëindigde "De Heide" de imposante zegereeks van vijf wedstrijden waaraan Vlug en Vaardig bezig was. Voor Harkema was dit slechts een leuke bijkomstigheid. De overwinning was vooral noodzakelijk om de staartploegen van de vierde klasse B voor te blijven. Dat slaagde dus. Dankzij een treffer van invaller Ronald van der Wal - net vijftien seconden in het veld - eindigde het in 0-1.

Uitgespeelde kansen waren zeer schaars in het eerste bedrijf. Slechts één keer viel er in de eerste 45 minuten een 100 procent kans te noteren. Dit gebeurde in de 34ste minuut. Toen was het V en V-verdediger Joeke de Vries die met Sake Kooistra in de buurt te nonchalant werd. Kooistra ontfutselde De Vries de bal en stuurde Wilbert Huitema alleen op het vijandelijke doel af. Huitema probeerde de Gariper goalie te omspelen. Het was doelman Feije Nijhuis die als winnaar uit de strijd kwam.

De thuisploeg stichtte vooral gevaar uit vrije trappen. Arbiter De Vries hanteerde de fluit veelvuldig. De spelers van V en V waren hier op afgejaagd. Harkema ging hier niet slim mee om en maakte gedurende de hele wedstrijd veel kleine overtredingen. Deze werden aldoor bestraft met vrije trappen. Uit een van deze vrije trappen had er zomaar gescoord kunnen worden. Met name op slag van rust kropen de groengelen twee keer door het oog van de naald. Beide keren bij een poging van Harmen van der Bij. De eerste ketste via de vingertoppen van keeper André de Graaf op de bovenkant van de lat. Uit de rebound werd de bal over de Harkemaster doellijn gefrommeld. Dit gebeurde nadat één der Harkema-verdedigers onder de zoden werd gestopt. De treffer vond geen doorgang. Een minuut later zeilde een vrije trap van Van der Bij rakelings langs de kruising. Over het algemeen was er in het eerste bedrijf nauwelijks krachtsverschil. De brilscore halverwege was een terechte afspiegeling.

Harkema kwam prima uit de kleedkamer. Het nam het initiatief en kwam steeds dichter in de buurt van het V en V-doel. Daniël Postma loste twee aardige afstandsschoten. De eerste werd uit de hoek getikt, de tweede vloog een half metertje over. Daarna volgden twee gevaarlijke voorzetten van Marten Pieter Hoeksma. Uit de eerste hiervan zette Wilbert Huitema met zijn schot niet genoeg kracht om het keeper Nijhuis lastig te maken. Hierna scheerde een voorzet van Hoeksma gevaarlijk voor het Gariper doel langs. De prima spelende Chris Hoeksma zag een minuut later zijn poging van afstand rakelings naast de verre hoek vliegen.

Alex van der Tuin probeerde het meteen hierop ook van buiten de zestien maar zocht het doel net te hoog. Pas toen de klok op 83 minuten stond werden de gastheren weer echt gevaarlijk. Dit gebeurde opnieuw na een vrije trap van Harmen van der Bij. Keeper De Graaf pareerde de harde inzet met de vuisten. De aanval liep door en het was Berend Wymenga die in zeer kansrijke positie in kon koppen. Wytse Couperus onderstreepte de puike wedstrijd die hij speelde en voorkwam dat de bal het lege doel in zou vliegen. Hierop volgde een scrimmage waarbij de bezoekers met kunst en vliegwerk de bal wisten te ruimen.

In de 87ste minuut kreeg Harkema op de vijandelijke speelhelft een ingooi ter hoogte van de cornervlag. Het spel werd even onderbroken voor een wissel. Daniël Postma verliet het veld. Ronald van der Wal was zijn vervanger. Uit de verre ingooi van Albert Veenstra die volgde kreeg keeper Nijhuis de bal niet onder controle. Ronald van der Wal was attent en knalde van dichtbij raak: 0-1. Alle spelers van V en V gingen tegen het gescoorde doelpunt in protest. Van der Wal zou de bal uit de handen van doelman Nijhuis hebben getrapt. De goalie zelf zette zijn protest kracht bij door de arbiter beet te pakken. Deze actie werd bestraft met een rode kaart. In het restant van het duel ging de thuisploeg opportunistisch op zoek naar de gelijkmaker. Het werd ook nog enkele keren hectisch maar keeper De Graaf en zijn verdedigers hielden de nul intact.

Harkema beëindigde zo de mooie reeks van V en V. Tevens beëindigde het een zeer slechte reeks waaraan het zelf al enige tijd bezig was. De laatste competitiezege op vreemde bodem dateerde namelijk van 28 oktober 2017. Geen enkele van de 16 naderhand gespeelde uitwedstrijden in competitieverband leverde een zege op. De punten werden dus vooral behaald in thuiswedstrijden. Komende week staat er weer zo'n thuiswedstrijd op de rol. Dit gaat zeker geen makkie worden. Kampioenskandidaat WTOC is volgende week zaterdag te gast op De Bosk.