10.4 °C
Harkema-Opeinde slacht Oostergo na rust af

zo 11 november 2018, 13.11 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde heeft zich uitstekend hersteld van de uitglijder in Kootstertille. In Oostergo had 'De Heide' een ideale sparringpartner om het vertrouwen tegen op te vijzelen. De kleibewoners kwakkelen al enkele weken en lieten het na de tweede tegentreffer op De Bosk finaal lopen. Harkema kon vrij eenvoudig uitlopen naar een geenszins geflatteerde 6-0 overwinning. De doelpuntenproductie in de eerste zes competitiewedstrijden werd zo in 90 minuten tijd verdubbeld.

Oostergo had de afgelopen weken een paar behoorlijke draaien om de oren gehad. Men probeerde dit in Harkema te voorkomen door van meet af aan een behoudender speelstijl te hanteren. Die tactiek kon snel overboord. De thuisploeg had slechts tien minuten nodig om een gat in de vijandelijke bres te slaan. Na een combinatie met Chris Hoeksma nam Alex van der Tuin het doel onder vuur. Keeper Hoekstra loste het schot, waarna zowel Hille Postma als Hilbrand Benedictus er niet in slaagden de bal in het doel te krijgen.

Tijd om te treuren over de gemiste kans was er niet. Sake Kooistra pikte de bal aan de rechterzijde van het veld op en bracht deze opnieuw in. Alex van der Tuin controleerde en schoot hard binnen: 1-0. Vijf minuten later leek de situatie nog florissanter te worden voor de Harkemasters. Hilbrand Benedictus werd gevloerd in het strafschopgebied. Arbiter Van Zuthpen oordeelde dat de overtreding zwaar genoeg was om een strafschop als sanctie te geven. Hille Postma eiste de elfmetertrap op. De inzet ging naast. Dankzij deze misser kreeg het broze zelfvertrouwen van de bezoekers een boost.

Oostergo was hierna in korte tijd twee keer dicht bij de gelijkmaker. Vanuit het niets dook Julius de Jong voor het Harkemaster doel op. De Jong verkwanselde deze opgelegde mogelijkheid door de bal naast te schuiven. Vier minuten later mocht Jeffrey Miedema vanaf een meter of 25 aanleggen voor een vrije trap. Het schot van Miedema was uitstekend. De redding van keeper Anne Hoeksma was zo mogelijk van een nog uitmuntender gehalte. Op slag van rust nam Harkema de touwtjes weer in handen. Hilbrand Benedictus schoot voorlangs nadat hij door Alex van der Tuin alleen richting het Oostergo-doel werd gestuurd. Even later nam de aangever het doel zelf onder vuur. Het verdekte schot van Van der Tuin verdween rakelings naast de korte hoek.

Een tweede doelpunt zou de moraal van de gasten breken, zo was de veronderstelling halverwege aan thuiszijde. Eerst was het na de pauze nog even oppassen voor de groengelen. Julius de Jong kwam oog in oog te staan met keeper Hoeksma. Wederom kwam de Harkemaster sluitpost als winnaar uit de strijd. Een minuut later was het aan de andere kant van het veld prijs. Alex van der Tuin bracht een corner in. Hille Postma knikte raak. Het gewenste tweede doelpunt was gescoord. Nu zou het wel loslopen, zo was de verwachting. Oostergo beet eerst nog fel van zich af. Dirk Jan Schreiber brak door en stuurde het leder richting de bovenhoek. Op formidabele wijze werd de inzet door doelman Hoeksma over de kruising getikt. Het zou het laatste wapenfeit zijn van de bezoekers.

In de 65ste minuut was de wedstrijd gespeeld. Het derde doelpunt werd toen een feit en opnieuw kreeg deze treffer gestalte uit een hoekschop van Alex van der Tuin. Dit keer was het Albert Veenstra die binnen kopte. Prachtig verdween het speeltuig onder de deklat. In de 74ste minuut werd Hilbrand Benedictus vervangen door Wilbert Huitema. De invaller was de hele week ziek geweest. Hier was zaterdagmiddag niets van te merken.

Nog geen minuut na zijn entree had Huitema een doelpunt te pakken. Na goed doorzetten van Hille Postma prikte Huitema de voorzet die volgde bij de eerste paal binnen; een typisch spitsendoelpunt. Vijf minuten later lag ook de 5-0 achter de Oostergo-keeper. Hille Postma vond voor de tweede keer het net. De volgende invaller die Willem Schokker in het veld bracht - André de Graaf - deed eveneens rap van zich spreken. Binnen de minuut leverde hij de assist af waaruit Wilbert Huitema de 6-0 scoorde. Er waren op dat moment nog tien minuten te spelen en er leken nog meer doelpunten te gaan volgen. Die kwamen er niet. Hoewel er zeeën van ruimte lagen, nam Harkema gas terug en dat was enigszins te begrijpen.

Door de grote uitslag zou het bijna vergeten worden dat Harkema-Opeinde op een 1-0 en 2-0 stand een paar keer door het oog van de naald kroop. Dat deze lastige momenten goed werden doorstaan, was vooral de verdienste van goalie Anne Hoeksma. De keeper die in 2004 afscheid nam van Harkema-Opeinde 1 bewees in de afgelopen veertien jaar met de regelmaat van de klok een voortreffelijke stand-in te zijn voor het vlaggenschip. Ook op 49-jarige leeftijd is Anne "Gulske" geenszins versleten, zo bleek zaterdagmiddag op De Bosk. Voor Harkema was de ruime overwinning een welkome opsteker. De middenmoot lonkt weer. Om hierin een plaats te bemachtigen is een goed vervolgresultaat nodig. Dat zal "De Heide" volgende week zeker niet aan komen waaien. In WTOC wacht dan een opponent die de wind aardig in de zeilen heeft de laatste weken.