Account
Logo
Zoeken
13.3 °C

19-jarige heeft geen spijt van diefstal 7000 euro

vr 16 februari 2018, 16.00 uur

LEEUWARDEN - De reclassering maakt zich grote zorgen om een 19-jarige Boornbergumer. De jongen moest vrijdag voor de rechter verschijnen omdat hij op 17 augustus vorig jaar een envelop met 8000 euro uit de woning van zijn moeder en stiefvader had gestolen. Het geld was van de stiefvader, het was afkomstig van de verkoop van diens woning. De jongen zei zelf dat er 'maar' 7000 euro in de envelop had gezeten.

Op avontuur
Daar kwam nog eens 1500 euro eigen geld bij. Op een vorige zitting had hij gezegd dat hij dat bedrag had verdiend met het rondbrengen van drugs. Hij had het geld er in twee weken doorheen gejaagd. Hij had het uitgegeven aan kleding, eten, drinken en uitgaan. 'Ik ben op avontuur gegaan', had hij verklaard. Sinds de diefstal bekend werd, is de verstandhouding met zijn moeder en zijn stiefvader verslechterd.

Geen spijt
Hij woont momenteel bij zijn vader in Drachten, maar hij staat nog wel in Boornbergum ingeschreven. De reclassering was vooral bezorgd over het feit dat de verdachte geen spijt leek te hebben van de diefstal. Bovendien maakte de reclassering zich zorgen het blowen en het alcoholgebruik van de jongen. Volgens de reclassering plant hij bewust criminele activiteiten en is hij heel berekenend.

Adolescentenstrafrecht
De jongen heeft ADHD en hij heeft een autistische stoornis. Vanwege de verstandelijke vermogens adviseerde de reclassering om het adolescentenstrafrecht toe te passen. Dat advies nam rechter Chris Beuker over. Omdat hij niet kon bewijzen dat de jongen 8000 euro had gestolen, ging de rechter ervan uit dat er een enveloppe met 7000 euro was ontvreemd. Beuker legde een werkstraf van 30 uur op, plus 30 uur voorwaardelijk. Verder moet de jongen zich verplicht laten behandelen en komt hij onder toezicht van de jeugdreclassering. De 7000 euro moet hij terugbetalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp








regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
39.4%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
31%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
8.4%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
21.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!