6,9 °C

Werkstraffen voor leegroven wietplantage

vr 02 december 2016 14.00 uur

LEEUWARDEN - Twee Harlingers (46 en 49 jaar) zijn vrijdag door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld voor het leegroven van een hennepkwekerij in Drachten. De Harlingers kregen beide een werkstraf van 60 uur. De oudste van de twee had een tip gekregen over een hennepkwekerij achter aan de Janssenlaan in Drachten. De man zag een makkelijke manier om geld te verdienen en vroeg zijn stadgenoot om mee te gaan.

Samen hebben ze de hennep uit het pand gehaald en in twee auto's naar Harlingen vervoerd. Een paar dagen later deed de politie een inval in het pand. Hoewel er geen planten meer stonden, was wel duidelijk dat er een wietplantage in het pand had gezeten. De politie schatte dat er 500 hennepplanten hadden gestaan. Drie mannen, twee Leeuwarders en een inwoner van Wirdum, werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de kwekerij.

Zij werden in december vorig jaar veroordeeld tot forse gevangenisstraffen. Een van de Leeuwarders kreeg bovendien op 29 september van dit jaar een stevige 'Pluk-ze' vordering van ruim 62.000 euro voor de kiezen. De 46-jarige Harlinger verklaarde dat zijn stadgenoot had gezegd dat hij een klusje voor hem had, hij zou niet hebben geweten waar het om ging.

Bij de politie had hij echter gedetailleerd verklaard over wat er stond te gebeuren. Hij had geld nodig om naar zijn zieke moeder in Marokko te gaan. De andere verdachte was niet verschenen op de zitting van rechter Lieme Wijma. Hij zou zijn bedreigd door de mannen die de kwekerij hebben gerund. Dat is iets dat hoort bij het wereldje achter de hennepteelt, wist officier van justitie Oebele Brouwer.

'Juist omdat er veel geld wordt verdiend is die wereld hard, meedogenloos en gevaarlijk', aldus de officier. Brouwer achtte beide verdachten schuldig aan het leegroven van het hennephok en het vervoeren van de hennep, wat ook strafbaar is. Hij eiste voor beide verdachten een werkstraf van 60 uur. De rechter nam de eis in zijn geheel over.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie