4,2 °C

Asielzoekers in protest om uitzettingsbeleid

vr 16 september 2016 10.57 uur

BURGUM - Een groep van zo'n zestig asielzoekers toog vrijdagochtend naar het gemeentehuis in Burgum. Ze vragen aandacht voor het feit dat ze in angst leven omdat ze elk moment uitgezet kunnen worden. Vrijdagochtend kwam ook de vreemdelingenpolitie langs om een Afghaans gezin uit te zetten. De man viel van de trap toen hij een misstap maakte en raakte door de val op de grond gewond. Een ambulance en een traumahelikopter zijn ter plaatse gekomen om eerste hulp te verlenen.

Voor zover bekend, werd vervolgens spontaan bedacht om in een protestmars naar het gemeentehuis te lopen. Ze zijn het niet eens met de uitzetting en wijze waarop het ging. Ze zeggen verder dat ze in angst leven omdat ze 'zo maar' opgehaald kunnen worden. Zo'n beetje elke dag worden er mensen uitgezet en dit zorgt voor veel spanning onder de bewoners en kinderen. De bewoners willen graag duidelijkheid zodat ze niet 'overvallen' kunnen worden. Burgemeester Mansveld van de gemeente Tytsjerksteradiel besloot direct om de mensen bij het gemeentehuis te woord te staan en te luisteren naar hun verhalen.

Burgemeester Mansveld kon de bewoners laten weten dat het goed gaat met de Afghaanse man die vrijdagochtend gewond raakte. De moeder en dochter zijn meegenomen en overgebracht naar het AZC in Emmen en het gezin zal later volgens de burgemeester weer herenigd worden.

De vreemdelingenpolitie en Dienst Terugkeer en vertrek komen regelmatig langs op het AZC in Burgum aangezien het asielzoekerscentrum een soort van uitzetcentrum is. Jaren geleden werd het AZC een gezinslocatie maar tegenwoordig ligt de nadruk in Burgum meer op 'uitzetten'.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie