16,3 °C

Ondernemer met geldzorgen begint wietplantage

vr 22 juli 2016 17.30 uur

LEEUWARDEN -

Het kan soms vreemd lopen in het leven. Het ging de 53-jarige verdachte uit Lemmer jarenlang voor de wind. Hij had een goedlopend bedrijf, er was geen wolkje aan de lucht. Tot hij in 2009 door omstandigheden thuis kwam te zitten. 'Ik had heel veel stress', zei hij vrijdag tegen rechter Irene Dölle. Hij kreeg een burn out, ook doordat er financiële zorgen waren. 'Toen heb ik iets gedaan wat niet moest', zei hij.

Hij huurde een woning aan de Riperwei in Tijnje. De woning was van een particulier en stond ook te koop. Dat was in mei vorig jaar. Bijna een jaar later bleek dat er op de bovenverdieping hennep werd geteeld. De makelaar had argwaan gekregen: in opdracht van de eigenares wilde hij nieuwe foto's van het pand maken. Daar bleek de huurder niet al te happig op te zijn. Het viel de makelaar ook op dat het dak maar voor een deel bevroren was.

Toen de makelaar in de afvalcontainer zwart plastic en een in elkaar gedrukte kweektent vond, viel het kwartje. De politie nam vervolgens ook een kijkje. In de achtertuin lag een bult tuinaarde en gebruikte kweekpotjes. Dat was een buurvrouw ook al eens opgevallen. De huurder werd gearresteerd, hij moest een nacht in de cel slapen. 'Dat was een hele nare ervaring', zei hij.

Hij was via een man in het dorp in contact gekomen met 'een persoon' die hem kon helpen zijn geldzorgen in een klap weg te werken. 'Ik dacht dat ik dan rust in mijn hoofd zou krijgen', zei de verdachte. De naam van die onbekende persoon durfde hij niet te noemen. 'Dat kan ik niet doen, ik ben bang voor de gevolgen', aldus de verdachte. De persoon richtte de kweekruimtes in en legde, buiten de meter om, stroom aan naar boven.

De verdachte was er telkens bij. 'Om koffie in te schenken'. In twee ruimtes stonden 165 wietplanten, er was eenmaal geoogst. De verdachte zei dat hij 1700 euro had gekregen, een fractie van de werkelijke opbrengst van die eerste oogst. Die oogst moet volgens de berekening van de politie meer dan 12.000 euro hebben opgebracht. Aanvankelijk wilde de officier van justitie dat bedrag bij de verdachte terughalen, als winst uit criminele activiteiten.

Plus nog eens ruim 3000 euro. Dat was de claim die de eigenares van de woning had ingediend voor schade die met de bouw van de wietplantage aan de woning was toegebracht en door een aannemer hersteld moest worden. In financieel opzicht had de verdachte geluk: de rechter vond de vordering van de eigenares te ingewikkeld. De vrouw zal zich tot de burgerlijke rechter moeten wenden om haar geld terug te halen. Ook de 12.000 euro hoeft de man niet te betalen.

De rechter geloofde wel dat hij maar 1700 euro had gekregen voor de eerste oogst. Dat zou hij dan wel moeten betalen, maar omdat hij ook al 2000 euro aan energiebeheerder Liander had betaald, werden die twee bedragen tegen elkaar weggestreept. De man kreeg een werkstraf van 120 uur. De rechter en de officier van justitie gingen er vanuit dat hij de woning had gehuurd met de bedoeling om wiet te telen. In het huurcontract had hij bedongen dat de eigenares en de makelaar niet zomaar onaangekondigd binnen mochten komen.

 

Regionaal nieuws

16,3 °C

8 inbraken

9 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.

.