10.7 °C

Foto: Noordernieuws

Man stak vader met mes in de rug: tbs geëist

vr 17 juni 2016 18.30 uur

LEEUWARDEN - Officier van justitie Roelof de Graaf eiste vrijdag bij de Leeuwarder rechtbank tbs met dwangverpleging voor de Drachtster (40) die op 11 maart zijn vader met een keukenmes in de rug stak. De Drachtster verkeerde op dat moment in een psychose, veroorzaakt door schizofrenie. Volgens deskundigen was hij volledig ontoerekeningsvatbaar. In dat geval kan hij volgens de wet ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden en kan hij er dus ook niet voor veroordeeld worden.

Naast de tbs eiste De Graaf dan ook ontslag van alle rechtsvervolging. Over het alternatief, opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van een jaar, zei De Graaf dat het 'volstrekt onzeker' is of dat voldoende zal zijn om het gevaar op herhaling in te dammen. Raadsman Wieberen Boonstra koos wel voor die optie. 'Dat is ook wat de ouders willen', aldus Boonstra.

De Drachtster ging na een bezoek met zijn ouders aan het GGZ door het lint. Er was afgesproken dat hij zijn medicijnen weer moest gebruiken. Daar was hij eerder mee gestopt toen zijn moeder had gelezen wat de bijwerkingen waren. De ouders vonden dat het zonder medicijnen niet goed met de Drachtster ging. Daar dacht hij zelf anders over: 'Ik kan zelf wel beslissen wat goed voor mij is'. Hij zei dat hij 'heel boos' was op zijn ouders, en met name op zijn vader.

'Als iemand iets gaat verbieden, word ik boos', aldus de Drachtster. Na het bezoek aan de GGZ had hij bij thuiskomst het mes uit de keuken gehaald en in zijn kleding verstopt. Daarna wachtte hij op 'een goed moment'. Hij wilde zijn vader niet aankijken als hij hem met het mes stak. Toen zijn vader met de rug naar hem toe stond, sloeg hij toe. Daarna rende hij het huis uit, naar een speeltuintje. 'Ik heb mijn vader vermoord', had hij tegen een buurvrouw gezegd.

De vader liep een diepe vleeswond op en een klaplong. Het is een wonder dat de man het heeft overleefd, vond de officier. 'Er sterven mensen door minder'. De Graaf gaat uit van voorbedachte rade en dus van een poging tot moord. Op de zitting zei de Drachtster dat hij er een dag eerder al aan had gedacht zijn vader iets aan te doen. Hij zei dat hij spijt had, 'maar eigenlijk ook niet'. Volgens hem is er niets met hem aan de hand: 'Ik heb geen lichamelijke of psychische problemen'.

Een psychiater en een psycholoog constateerden dat de man geen enkel inzicht heeft in zijn ziektebeeld. De Drachtster is geboren in Georgië. Nadat hij in zijn geboorteland in elkaar was geslagen ging het in psychisch opzicht bergafwaarts. Zijn ouders woonden toen al in Nederland. Hij werd steeds somberder en ging medicijnen gebruiken. Hij kon geen werk krijgen en hij slaagde er niet in een zinvolle invulling aan zijn leven te geven. Tegen de politie had hij gezegd dat hij al twintig jaar boos is.
De Leeuwarder rechtbank doet op 1 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws

vandaag, 13.12 uur

Fruitdag bij de Spitkeet