1 °C

Vechtersbaas bijt slachtoffer in wang

wo 13 januari 2016 16.30 uur

LEEUWARDEN -

Bij een vechtpartij in een horecagelegenheid aan de Oranjewal in Dokkum, in de nacht van 2 augustus 2015, werd een jeugdige bezoeker in zijn wang gebeten. De dader was een 21-jarige inwoner van Neede, een dorpje in de Achterhoek, die die avond met een vriend op stap was. De Achterhoeker zei woensdag tegen rechter Christine Koelman dat hij in paniek en uit noodweer had gehandeld. De andere jongen had hem in een wurggreep genomen, waardoor hij dreigde te stikken.

Het jongere broertje van de vriend van de Achterhoeker had bier over zich heen gekregen, hij verdacht het latere slachtoffer. De verdachte en de vriend gingen verhaal halen. Daarbij zou de Achterhoeker meteen al agressief zijn geweest. Hij sloeg het slachtoffer in het gezicht, waarna de jongen de Achterhoeker in nekklem pakte. Een paar tellen later voelde het slachtoffer een stekende pijn in de wang. De verdachte had hem gebeten.

De volgende dag ging het slachtoffer op advies van zijn familie naar de Sionsberg. Hij werd meteen doorverwezen naar het MCL in Leeuwarden. Daar kreeg hij te horen dat een mensenbeet gevaarlijk is dan de beet van een dier. Hij kreeg prikken tegen tetanus en hepatitis B en C. Er werden vier buisjes bloed afgenomen om te kijken of hij daadwerkelijk hepatitis B had opgelopen, of dat hij wellicht besmet was geraakt met HIV.

Alleen al de wetenschap dat hij misschien een ernstige ziekte had opgelopen, had de nodige impact gehad op het slachtoffer. Hij vorderde dan ook 900 euro smartengeld en een kleine 300 euro aan materiële kosten. Hoewel de artsen in het MCL niet verwachtten dat het letsel blijvend zou zijn, is er volgens het slachtoffer nog steeds een litteken zichtbaar. De rechter wilde dat met eigen ogen zien. Ze vond dat er weliswaar iets te zien was, maar het litteken was niet ontsierend genoeg om de beet van de Achterhoeker te kwalificeren als zware mishandeling.

Het bleef wat Koelman betrof bij een poging tot zware mishandeling. De Achterhoeker heeft een strafblad. Hij heeft zich in het verleden tot twee keer toe schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging. Momenteel zit hij in de cel omdat hij zich tijdens de Kerst schuldig zou hebben gemaakt aan uitgaansgeweld. In de nacht van de vechtpartij had hij zichzelf lelijk te pakken: in zijn boosheid had hij een raam kapotgeslagen, waardoor hij een slagaderlijke bloeding had opgelopen. Omdat hij een verstandelijke beperking heeft, stelde zijn advocaat voor om om het jeugdstrafrecht toe te passen.

De rechter ging daarin mee, maar ze volgde de advocaat niet in zijn verweer om de verdachte wegens noodweer te ontslaan van rechtsvervolging. Hij had de situatie zelf opgezocht, waardoor de boel uit de hand was gelopen, vond Koelman. Zij veroordeelde de Achterhoeker tot een jeugddetentie van drie maanden waarvan één maand voorwaardelijk. Een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van twee maanden moet de Achterhoeker alsnog uitzitten, omdat hij in de proeftijd in de fout was gegaan. Koelman kende aan het slachtoffer 500 euro smartengeld toe, plus 354 euro voor de gemaakte kosten.

 

Regionaal nieuws

1 °C

3 inbraken

9 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.