Account
Logo
Zoeken
13.3 °C

Molen Windlust Burum geen rijksmonument

vr 11 juli 2014, 15.26 regionaal

BURUM - De minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap heeft besloten de molen Windlust in Burum af te voeren van de lijst van rijksmonumenten. Dat heeft de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed vrijdag bekend gemaakt aan het college van B&W van de gemeente Kollumerland. Het college is daarover zwaar teleurgesteld en had dit niet verwacht.

Het college heeft een eigen rapport opgesteld, waarin alle argumenten op een rij waren gezet. Die zijn getoetst door deskundigen en aan het nieuwe monumentenbeleid. Burgemeester Bearn Bilker heeft tweemaal een persoonlijk onderhoud met de minister aangevraagd. Op zowel het rapport als de aanvraag voor het gesprek heeft de minister niet gereageerd.

De Raad voor Cultuur heeft een zeer gedegen advies uitgebracht, waarin zij tot de conclusie komt dat de molen wel degelijk de status van rijksmonument moet behouden. De redenen daarvoor zijn de bijzonderheid in zijn soort, omgevingsfactoren en draagvlak in het dorp Burum. Eveneens zijn de regeringspartijen VVD en PvdA van oordeel dat de molen in Burum rijksmonument moet zijn.

Het is voor het college dan ook onbegrijpelijk dat de minister dit besluit heeft genomen. Het college van B&W wil eerst de beweegredenen van de minister bestuderen en zal dan nader bepalen of er sprake kan zijn van nadere stappen, zoals een beroepsprocedure.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws