10.8 °C

Wegpiraat Burgum lette niet op fietsers

wo 21 augustus 2013 14.30 uur

LEEUWARDEN - De man die op 23 mei met behoorlijke snelheden door de drukke winkelstraten van Burgum reed, heeft een merkwaardige kijk op autorijden en deelnemen aan het verkeer. De politierechter wees de 27-jarige man erop dat hij bijna een groepje fietsers had aangereden toen hij, achtervolgd door de politie, met zijn blauwe Ford Fiësta door Burgum racete. De rechter vond dat de man 'onacceptabele risico's' had genomen. Daar was de verdachte het niet mee eens. 'Ik let op het andere verkeer, ik let op wat voor mij gebeurt', zei hij. Kennelijk beschouwde hij fietsers niet als verkeersdeelnemers.

Dat hij te snel had gereden, was hem ook ontgaan. 'Ik kijk sporadisch op de snelheidsmeter, ik rijd op mijn gevoel', zei de man. De politie was naar de destijds in Minnertsga wonende verdachte gegaan om hem mee te delen dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. De man reed net weg toen de politie arriveerde. Terwijl op de politieauto het stopbord verscheen, gaf de verdachte gas. Ook van het aanzetten van het zwaailicht en de sirene trok hij zich niets aan. Hij had niets gezien of gehoord zei hij tegen de rechter. 'Ik ben aan het opletten, ik ben niet bezig met wat er achter mij gebeurt', aldus de verdachte. Uiteindelijk werd hij op de Raadhuisweg in Burgum door een politieauto klemgereden.

Omdat de man extreem druk was en wijd opengesperde ogen had, vermoedde de politie dat hij drugs had gebruikt. Hij weigerde echter mee te werken aan een bloedproef. Volgens zijn advocaat omdat hij bang is voor naalden. Hij is inmiddels bekend bij het CBR, waarschijnlijk zal er een geschiktheidsonderzoek volgen. Een dag na het voorval in Burgum had hij geweigerd het erf van zijn ouders in Eastermar te verlaten. De man zit momenteel in een opvangtehuis in Kollumerzwaag. Hij is officieel dakloos. De rechter veroordeelde hem tot een werkstraf van 120 uur, een rijontzegging van een jaar en vier weken voorwaardelijke celstraf.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws