Account
Logo
Zoeken
7.6 °C

OM: wietkwekers zijn criminele groep

do 26 januari 2012, 17.35 uur

LEEUWARDEN - In een grote hennepzaak -het dossier telt 20.000 pagina's- stonden donderdag acht verdachten terecht bij de Leeuwarder rechtbank. De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld. Tijdens de zogeheten pro forma zitting konden de advocaten wensen met betrekking tot het lopende onderzoek naar voren brengen. Van de acht verdachten zitten er drie vast: een 48-jarige inwoner van Hilversum, een 39-jarige man uit Almere en een 48-jarige man zonder vaste woonplaats.

De andere verdachten zijn een 51-jarige vrouw uit Rottevalle, een 52-jarige Leeuwarder, een 61-jarige Langezwaagster, een 58-jarige man uit Blije en een 27-jarige inwoner van het Noord-Hollandse Weesp. De verdachten zouden betrokken zijn geweest bij hennepkwekerijen in Donkerbroek, Bontebok, Surhuisterveen, Gorredijk, Luxwoude en het Groningse Warffum.

De zaak kwam in juli vorig jaar aan het rollen toen de politie een hennepkwekerij ontdekte in Luxwoude. In een woning in Langezwaag werd een professionele droogruimte aangetroffen. De Hilversummer en de man uit Almere werden als eersten aangehouden. Later werden de andere verdachten opgepakt. Naarmate het onderzoek vorderde stuitte de politie op hennepkwekerijen in Bontebok en, op 31 augustus 2011, in een pand aan de Groningerstraat in Surhuisterveen.

Het belangrijkste verwijt dat het openbaar ministerie (OM) de verdachten maakt, is dat ze deel uitmaakten van een criminele organisatie. Een van de verdachten heeft de Hilversummer aangewezen als leider van de groep, de man uit Almere zou zijn rechterhand zijn geweest. Omdat de raadslieden een deel van de dossiers te laat hebben ontvangen, werd de zaak opnieuw aangehouden tot eind februari. Waarschijnlijk volgt dan een laatste regiezitting, waarna de zaak inhoudelijk zal worden behandeld.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
56.6%
Nee  
21%
Geen idee  
22.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!






ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp



regionaal nieuws

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts