10,5 °C

Drachtster wil hulp maar krijgt t niet

za 15 oktober 2011 08.30 uur

LEEUWARDEN - Een 40-jarige Drachtster leek in de zomer van dit jaar zijn uiterste best te doen om bij de politie in beeld te komen. De man pleegde 'een stroom van zinloze delicten', zoals zijn advocaat het vrijdag op de zitting van de politierechter noemde. De Drachtster was psychotisch en wilde opgenomen worden. De GGZ zou hem geweigerd hebben omdat men vond dat hij een psychose simuleerde. 'Dan maar de cel in', moet de man gedacht hebben. Ook dat lukte in eerste instantie niet echt.

De Drachtster moest alle zeilen bijzetten om ook door de politie serieus genomen te worden, zo leek het. Nadat hij zijn eerste delict er op had zitten -op 27 juni pleegde hij een winkeldiefstal- werd hij meegenomen naar het bureau. Hij kwam echter ook vrij vlot weer op straat te staan. En dus ging hij maar verder waar hij was gebleven: op 29 juni sloeg hij bij de Albert Heijn een winkelruit aan gruzelementen. Een dag later was er een tweede winkeldiefstal, ditmaal bij een winkel aan de Dwarswyk.

Dat ging zo een poosje door, in de nacht van 1 op 2 juli sneuvelde er nog een ruit van het Friese Schathuis, tot de Drachtster voor langere tijd achter de tralies verdween. Nadat hij op 17 juli wederom een ruit van het Friese Schathuis had vernield, werd hij een dag later definitief opgepakt. Hij was door een medewerkster van de Hema betrapt toen hij allerlei spulletjes in zijn zak stak. Hij werd ervan beschuldigd dat hij de winkeljuffrouw wilde slaan, maar dat ontkende hij.

Hij was zichtbaar opgelucht om te horen dat er nu wel hulp aan zit te komen: de rechter bepaalde dat de reclassering de hulpverleningsmolen in gang zal gaan zetten. De Drachtster kreeg een celstraf van vier maanden, plus vijf maanden voorwaardelijk. Aan de eigenaar van het Friese Schathuis moet hij een schadevergoeding van ruim 1000 euro betalen. Of dat geld er ooit zal komen is maar de vraag. De Drachtster moet met zijn gezin -vrouw en twee kinderen- rondkomen van 50 euro in de week.

 

Regionaal nieuws

10,5 °C
12 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.