6,4 °C

Dongeradeel in beeld voor kernafval

za 05 maart 2011 11.50 uur

DOKKUM -

De gemeente Dongeradeel is in beeld als een geschikte plek om kernafval op te slaan. Dit blijkt uit onderzoek van geologisch adviesbureau T& A Survey, dat in opdracht van Greenpeace een verkennend onderzoek deed. Ook is de ondergrondse zoutkoepel bij Ternaard en delen rondom het Lauwersmeer ideaal voor de opslag van het afval uit Nederlandse kerncentrales. Voor Friesland is verder ook de regio Zuidwest-Friesland in beeld.

Naast Friesland zijn er nog andere regio's geschikt voor de opslag van afval. Dit betreffen locaties in Brabant en Gelderland. In deze gebieden voldoet de kleilaag ook aan de strenge eisen die het kabinet stelt voor de opslag van radioactief materiaal.

Het kernafval wordt momenteel nog opgeslagen in loodsen bij Vlissingen waar het maximaal honderd jaar mag staan. Het kernafval blijft eeuwenlang radioactief en moet daarom op een veilige wijze opgeslagen worden. De Europese Commissie wil binnenkort lidstaten verplichten om hun kernafval in eigen land op te slaan en op een veilige manier.

Verder lezen: Klik hier voor onderzoek

 

Regionaal nieuws

6,4 °C

3 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.