Account
Logo
Zoeken
8.8 °C

Waddenzee wordt werelderfgoed

vr 26 juni 2009, 12.29 uur

DOKKUM - De Waddenzee heeft vrijdag de status van werelderfgoed gekregen. Het besluit viel tijdens een Unesco-conferentie in het Spaanse Sevilla. De Waddenvereniging is bijzonder verheugd met de aanwijzing van de Waddenzee tot werelderfgoed. "Met de UNESCO-status is er wereldwijde erkenning voor het belang van het wad voor onze planeet. Een mooie bezegeling van ons werk, na 44 jaar geleden de inpoldering ervan te hebben voorkomen", stelt directeur Hidde van Kersen.

Echt bijzonder is een opname in de lijst niet meer. Zo zijn er in Nederland al acht plekken die erop staan zoals de molens bij Kinderdijk/Elshout, het Woudagemaal te Lemmer en de Droogmakerij de Beemster. Over de hele wereld staan er zo'n 900 'monumenten' op de lijst.

De status van werelderfgoed biedt naast kansen ook verplichtingen. Zo moet het gebied blijven zoals het is met de eigenschappen waarop het gebied werd genomineerd. Het waddengebied is zeldzaam met rijke natuurwaarden. Het is een onmisbare schakel in de wereldwijde trekvogelroutes en daarom van levensbelang voor miljoenen trekvogels. Op Nederlandse schaal is het gebied bijzonder omdat de natuur zoveel ruimte krijgt via de getijden, de wind en de zandstromingen die het landschap vorm geven.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Poollicht vastgelegd boven Friese wad

Poollicht vastgelegd boven Friese wad








regionaal nieuws

Bevrijdingsrit met oude legervoertuigen

Bevrijdingsrit met oude legervoertuigen