Account
Logo
Zoeken
21.8 °C

Diefstal fietsen en shovel: 12 weken

vr 19 juni 2009, 16.15 regionaal

LEEUWARDEN - Zijn 46-jarige maat uit Noardburgum werd twee weken geleden al door de politierechter veroordeeld tot 12 weken cel voor het stelen van aanhangwagen met een minishovel erop, van de oprit van een woning aan de Zwanebloem in Kollum, in de nacht van 9 april. Vrijdag moest de tweede verdachte in die zaak, een 32-jarige Dokkumer, zich alsnog verantwoorden voor de politierechter, omdat zijn zaak in eerste instantie werd aangehouden.

Hoewel beide mannen niet bijster spraakzaam waren, ging de rechter er vanuit dat ze allebei betrokken zijn geweest bij de diefstal van de minishovel en een paar kentekenplaten van een auto in Damwoude. Bij de zaak tegen de Dokkumer kwam er een kink in de kabel, toen diens vriendin op de zitting onder ede verklaarde dat de man nooit betrokken kon zijn geweest bij de fietsendiefstal, op de avond van 4 februari bij een gymlokaal in Buitenpost.

De vriendin beweerde dat de Dokkumer de hele avond thuis was geweest, waar hij samen met haar en zijn vader tv had gekeken en achter de computer had gezeten. Een man was echter getuige van de diefstal van de fietsen. Hij had een omschrijving van de dieven gegeven en het nummerbord van de bestelauto van het duo doorgebeld naar 112. Dat moest de man al rennend doen, want hij werd achternagezeten door de fietsendieven, die schreeuwden dat ze hem wel even na zouden kijken.

Vrijdag op de zitting herhaalde de getuige zijn verhaal. Dat kwam op de rechter geloofwaardiger over dan de verklaring van de vriendin, die twee weken geleden werd opgepakt op verdenking van het plegen van meineed. De Noardburgumer kreeg twaalf weken cel, de Dokkumer werd vrijdag veroordeeld tot een celstraf van 16 weken, waarvan vier voorwaardelijk. Hij komt onder toezicht van de reclassering te staan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws