Account
Logo
Zoeken
16.5 °C

Tweede noodfonds in Dongeradeel

vr 19 juni 2009, 0.55 regionaal

DOKKUM - De gemeente Dongeradeel is nog een Sociaal Noodfonds rijker, dit keer geïnitieerd vanuit drie politieke partijen CDA, Christenunie en FNP in de gemeente Dongeradeel. Daarmee heeft de gemeente binnenkort twee fondsen gevuld met 50.000 euro, waar in noodgevallen een beroep op gedaan kan worden. Eerder kwam de PvdA, samen met ondernemer Romke Kooyenga en enkele kerken met het voorstel om zo'n fonds op te richten. Tijdens de gemeenteraadsvergadering in de gemeente Dongeradeel afgelopen donderdagavond werd met een gemeentelijk sociaal noodfonds akkoord gegaan, ondanks forse kritiek van het college.

De drie politieke partijen vinden dat een gemeente niet hoort deel te nemen in een particulier noodfonds, terwijl een gemeente ook zelf de mogelijkheden heeft. Greetje Schoorstra- Boeiinga: “Wy wolle dit sels regelje, en sels regeljen bliuwe kinne en it net yn private hannen oerjaan. It is ús plicht om in fangnet te kreëarjen”. Dirk van der Meulen (Christenunie): “Yn in needfûns wolle jo situaasjes ûnderbringe dy’t je net iens betinke kinne”. De partijen willen daar een budget van €30.000,- beschikbaar stellen. “De yndruk koe ûntstean dat allinnich de PvdA har om de minima bekommert, mar dat is dus net sa”, aldus van der Meulen.

Burgemeester Marga Waanders was het namens het college niet eens met de indieners van het voorstel: “Dit is een onwenselijke situatie, dat wil ik mensen niet aandoen.” Volgens het college zijn er in de meeste gevallen oplossingen te vinden met de bestaande regelingen , bijvoorbeeld de wet bijzondere bijstand (WBB). “Die heet niet voor niets bijzonder.”, aldus Waanders. Daarnaast kan er in bijna levensbedreigende situaties altijd ingegrepen worden. “Het college voelt er niets voor om dat aan te vullen met een extra noodfonds”. Een extra fonds zorgt er bovendien voor dat mensen niet meer weten waar ze aan moeten kloppen, vindt de burgemeester.

Ook Anton van der Aar (VVD) had zijn bedenkingen: “De overheid heeft ook haar grenzen, je kunt niet iedereen helpen”. Toch komt ook het tweede noodfonds er. Jornt Ozenga (PvdA): “Twa fûnsen is net ideaal, mar de tiid sil útwize wat it beste wurket”. De partij ziet het vooral als extra stimulans om aan tafel te gaan zitten met alle partijen en tot één oplossing te komen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws