Account
Logo
Zoeken
13.6 °C

Harddrugs en ketamine in NO-Friesland

ma 15 juni 2009, 20.35 regionaal

LEEUWARDEN - Begin dit jaar pakte de politie in Noordoost Friesland tientallen mensen op in een onderzoek naar drugsdealers en hun afnemers. Via ouders en scholen had de politie signalen binnengekregen dat er bij jongeren behoorlijk gebruikt werd. Vooral speed, ghb en xtc waren in trek. Van maart tot en met mei werden aanhoudingen verricht in Kollumerzwaag, Kollum, Buitenpost, Noardburgum en Dokkum. De politie ontdekte tijdens het onderzoek ook dat er op redelijk grote schaal - 50% van de drugsgebruikers - ketamine gebruikt werd. Ketamine is een verdovingsmiddel dat in de diergeneeskunde gebruikt wordt.

Maandag en dinsdag behandelt de Leeuwarder rechtbank de zaken van de hoofdrolspelers in de drugszaak. Het gaat om tien personen die allemaal nog achter de tralies zitten. De eerste 'klant' was een 52-jarige man uit Kollumerzwaag. De man was een van de eersten die in beeld kwam, mede door toedoen van een ongeruste jongeman die zich zorgen maakte om zijn vrienden, die stuk voor stuk drugs gebruikten bij de Kollumerzwaagster thuis. Onder de jongeren was het alom bekend dat de spiegeltjes met poeder altijd klaar lagen in de woning van de verdachte. Toen de politie op 13 maart een inval deed waren er twee jongeren van 17 jaar in huis, op twee spiegels werden resten van een wit poeder aangetroffen.

Materiaal om drugs in te verpakken en een groot aantal spiegeltjes wezen erop dat er in de woning fors gebruikt werd. De bewoner was nota bene een jaar eerder aangehouden in een ander, nog groter drugsonderzoek. Vanwege fysieke klachten, de man heeft last van zijn rug, mocht hij vrij vlot weer naar huis. Vlak na zijn vrijlating ging hij weer op de oude voet verder. Op de zitting zei de verdachte dat hij het vervelend vond om alleen te zijn. Hij had schulden en werd depressief van de eenzaamheid.

Over de tweede verdachte, een 40-jarige Kollumerzwaagster hadden nogal wat gebruikers gezegd dat ze regelmatig drugs bij hem hadden gekocht. Sommige getuigen spraken van tientallen grammen speed die ze bij de man gehaald zouden hebben. De verdachte verwees de meeste verklaringen naar het land der fabelen. De hoeveelheden klopten volgens hem van geen kant en sommige gebruikers die bij hem gekocht zouden hebben, kende hij niet eens.

Een 46-jarige Kollumerzwaagster liet een Noardburgumer (43) de speed uit Leeuwarden halen. De Noardburgumer schatte dat hij 6 of 7 keer 50 gram speed heeft gehaald. Zelf hield hij altijd 5 gram voor eigen gebruik. Hij was volgens zijn zeggen in augustus vorig jaar begonnen. Zijn neef, een 20-jarige Kollumerzwaagster kocht eerst zijn drugs bij zijn 43-jarige dorpsgenoot. Toen de Noardburgumer dat hoorde, zorgde hij ervoor dat zijn neef zijn drugs bij hem kocht. 'Dan kon ik hem tenminste in de gaten houden', zei de verdachte, die zijn neef ook voor zich liet dealen. Hij en andere dealers verkochten ook drugs aan minderjarigen.

De 20-jarige was een van de eersten die ketamine gebruikte. De officier van justitie eiste voor de jongste van het stel een celstraf van 8 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Voor de 52-jarige en 40-jarige Kollumerzwaagsters eiste de officier een celstraf van een jaar, plus een half jaar voorwaardelijk. Hun 46-jarige plaatsgenoot hoorde 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk tegen zich eisen. De Noardburgumer moet als het aan de officier ligt 7 maanden opgesloten worden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Dinsdag moeten er nog eens vijf verdachten terechtstaan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws