Account
Logo
Zoeken
© Jochem Wiersma

Rampenoefening met wadlopers

za 13 juni 2009, 19.30 regionaal

LAUWERSOOG - Zaterdag vond er in alle vroegte een grote multidisciplinaire oefening plaats op het wad. De doel van de oefening was het evacuëren van een groep van 40 Duitse wadlopers vanaf het Brakzand, een zandplaat tussen Lauwersoog en het eiland Schiermonnikoog.

In de oefening is een groep van 40 Duitse scholieren op eindejaarsreis en wordt er een wadloop gedaan. Plotseling krijgen twee scholieren last van misselijkheid en braken en daarna volgt er bij ze een heftige buikpijn en diarree. De wadloopgidsen besluiten hulp in te roepen en de groep in tweeën te delen. Er blijven 12 man bij de slachtoffers (om de brandcards te dragen) en de rest loopt door richting Schiermonnikoog.

Tijdens het wachten op hulp gaat het steeds slechter met de slachtoffers. Ze krijgen verlammingsverschijnselen. Als de beide mannen in de helikopter liggen raken ze buiten bewustzijn. Terwijl de 12 overgebleven wadlopers worden afgevoerd, komt de melding binnen dat er nu ook problemen zijn met de groep die was doorgelopen. Ook hier zijn twee doodzieke scholieren. Deze worden met de reddingsboot afgevoerd. Om tien uur waren alle wadlopers aan de vaste wal en was de oefening ten einde.

"Het was een bijzonder nuttige oefening", zo vertelt Tjerk Elzinga, projectleider van deze oefening en commandant van de brandweer van de gemeente De Marne. Een redding als deze begint op het water en eindigt op het land. Het was voor ons belangrijk om te kijken hoe goed de organisaties die actief zijn op het water en de ‘landorganisaties’ elkaar voldoende snel kunnen vinden. Dat is goed gelukt, maar ook nu zijn er weer verbeterpunten, daar oefen je voor.

Het belangrijkste oefendoel was om elkaar via de juiste kanalen te bereiken en voortdurend te informeren”, zegt Jan Regeling, voorlichter van de Kustwacht. ‘Daarnaast merk je dat het goed is dat de verschillende organisaties ook elkaar ontmoeten en samenwerken. De sfeer was goed, iedereen ging er voor, de saamhorigheid was groot. Dat is ook bij een echte redding belangrijk.

Jaarlijks zijn er 80.000 mensen die deelnemen aan een wadlooptocht. De provincie Fryslân geeft voor de drie noordelijke provincies de wadloopvergunningen af en vindt het daarom belangrijk dat er regelmatig geoefend wordt als het gaat om incidenten of rampen. Zo’n soort oefening vindt eens per twee jaar plaats.

Met name de samenwerking tussen water- en landpartijen staan in deze oefening centraal. Aan de oefening deden de Provincie Fryslân, de Hulpverleningsdienst Groningen, de gemeente De Marne, het Kustwachtcentrum, de Waterpolitie, een helikopter van de Coastguard, Wadloopvereniging Dijkstra, de KNRM en de boten De Boswad en de Dream West mee.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws