17.9 °C

OM blijft bij eis van 30 jaar celstraf

ma 11 mei 2009 16.16 uur

LEEUWARDEN - Officier van justitie Petra Hoekstra blijft bij haar eis van 30 jaar cel in de rechtszaak tegen de 44-jarige man uit Harkema, die in de nacht van 1 op 2 februari vorig jaar de 36-jarige Murkje de Vries doodschoot in haar woning aan de Seine in Kootstertille. Eerder die nacht had de man zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend neergeschoten. Volgens raadsvrouw Alie Westerhuis is haar cliënt door het lint gegaan als gevolg van de medicijnen die hij had ingenomen.

De drie deskundigen die maandag door de Leeuwarder rechtbank werden gehoord verschillen van mening. Een door de raadsvrouw ingeschakelde hoogleraar denkt dat het goed mogelijk is dat de verdachte als gevolg van twee pillen van het antidepressivum paroxetine over de schreef is gegaan. Twee professoren van het UMCG uit Groningen zijn er niet van overtuigd dat er een verband is tussen de geweldsuitbarstingen en het medicijn. Een van de deskundigen noemde het 'buitengewoon onwaarschijnlijk' dat de verdachte extreem agressief is geworden van de pillen.

Hoekstra hecht meer waarde aan de bevindingen van het Pieter Baan Centrum (PBC) en de verklaringen van de twee Groninger professoren. Net als het PBC vindt Hoekstra dat de feiten de verdachte volledig kunnen worden toegerekend. De man lijkt volgens de officier precies geweten te hebben wat hij in die fatale nacht zou gaan doen.

Voor hij Murkje de Vries doodschoot, was de verdachte bij de woning van zijn ex aan de Nijewei in Harkema langs geweest. Hij schoot de vrouw een kogel in de maag. Haar vriend zette hij het pistool tegen het hoofd. De man, die met het dodelijke slachtoffer gehuwd is geweest, heeft de aanslag wonder boven wonder overleefd. Hij is voor het leven verminkt. De verdachte vluchtte in zijn auto richting Duitsland. Om half vijf 's ochtends werd hij bij het Duitse plaatsje Bunde, net over de grens bij Nieuweschans, door een Nederlands arrestatieteam opgepakt.

De man had volgens getuigen eerder al gedreigd zijn ex en haar vriend neer te schieten als hij erachter zou komen dat ze een relatie hadden. Op 21 augustus 2008 eiste de officier 30 jaar cel voor moord en een dubbele poging tot moord. Het was de hoogste strafeis die ooit in de Leeuwarder rechtbank werd uitgesproken. Die eis bleef maandag onveranderd. De rechtbank doet uitspraak op 4 juni.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws