Account
Logo
Zoeken
18.1 °C

OZB in Dongeradeel fors omhoog

di 3 juni 2008, 11.40 regionaal

DOKKUM - De gemeente Dongeradeel wil de onroerend zaak belasting (OZB) en de parkeergelden fors verhogen om nieuw beleid uit te voeren en noodzakelijke investeringen te doen. De gemeente is de komende jaren honderdduizenden euro’s extra kwijt aan het onderhoud van de wegen in Dongeradeel. Onder andere door het op breedte brengen van de hoofdontsluitingswegen. Ook de kosten van jaarlijks onderhoud aan gebouwen, wegen, bruggen en beschoeiingen en de aanpassingen van de diverse basisscholen in Dongeradeel zijn een forse kostenpost voor de gemeente. Eerdere bezuinigingsronden leverden een besparing van 3.3 miljoen op de begroting op, maar dit is nog niet genoeg.

Voor de stijging van de OZB zijn door het college vier verschillende alternatieven opgesteld. Deze lopen uiteen van een minimumvariant, waarbij de belasting met 10% ineens omhoof gaat en de volgende jaren stijgt met 5%, tot en met een aanvallende variant. Bij deze variant wordt de OZB zelfs met 76% verhoogd in vier jaar tijd. Het tarief komt dan op hetzelfde niveau te liggen als de omringende gemeenten. Naast deze stijgingen bekijkt de gemeente ook wat een eventuele verkoop van aandelen de gemeente oplevert. De gemeente is nu nog in het bezit van aandelen Kabel Noord en Eneco en wacht het advies van een onafhankelijk accountantsbureau op dit gebied af.

De waarnemend burgemeester geeft zelf de voorkeur aan de variant waarbij de OZB met 76% wordt verhoogd. “Dit jaar moet het jaar van de keuzes zijn”, vindt Baas. Dat hij zich daarmee mogelijk niet erg populair maakt bij de inwoners van Dongeradeel houdt hem niet tegen, “ik zou ook niet tevreden weggaan als deze keuzes niet gemaakt zijn”. De gemeenteraad maakt uiteindelijk uit welke variant er wordt gekozen om meer inkomsten te genereren. Dit doet ze in de raadsvergadering van 26 juni aanstaande.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws