Account
Logo
Zoeken
7 °C
© Jochem Wiersma |  De bemanning van de Anna Margaretha van Ameland waarbij de storm hun boot drie keer ondersteboven wierp

Helden van de KNRM gehuldigd

ma 12 maart 2007, 23.15 uur

LAUWERSOOG - Maandagavond zijn in de haven van Lauwersoog de helden van de KNRM gehuldigd voor hun heldhaftig optreden tijdens de storm op 1 November 2006. Aan 31 personen werdt een tevredenheidsbetuiging uitgereikt.

Voorzitter van de KNRM de heer Cees van Duyvendijk prees in zijn toespraak de bemanningsleden van de reddingsstations van Lauwersoog, Ameland, Schiermonnikoog en de Eemshaven. Uit het reddingsverslag dat door één van de schippers was gemaakt, werd nog eens goed duidelijk onder wat voor barre omstandigheden de bemanning hun werk moest doen. En dit alles om drie platbodems die deelnamen aan de race "Slag in de Rondte" met zo'n vijftig in nood verkerende mensen aan boord te redden.

Hachelijke momenten beleefde de bemanning van de Anna Margaretha toen hun boot door de hoge golven drie keer ondersteboven werd geworpen. Afgebroken antennes maakten communicatie en navigeren onmogelijk. Dit zorgde voor ongerustheid bij de thuisblijvers en collega's van de overige reddingsboten.

Schipper Bert de Boer van de Annie Jacoba Visser van Lauwersoog hoorde via de marifoon over de vermissing van de Anna Margaretha. Een zware klap, niet alleen de boot werd vermist, maar zijn broer Kees de Boer voer mee als bemanningslid. Bert beleefde enkele benauwde uren, maar de drang om mensen op zee te redden hield hem op de been. Emotioneel was dan ook het moment waarop Bert hoorde dat een helicopter van de marine het verlossende bericht bracht dat de Anna Margaretha was gesignaleerd en de bemanning in leven was.

Maar ook de bemanningsleden van de overige stations beleefden hachelijke momenten tijdens de storm. Zo is de reddingsboot van Lauwersoog vanaf half twee 's nachts tot half twaalf 's morgens in actie geweest. Bij de terugkomst in de haven van Lauwersoog is menig traan gelaten. De behouden thuiskomst in de haven heeft bij de bemanningsleden en de familie grote indruk gemaakt.

Het heldhaftig optreden van de mensen van de KNRM kwam min of meer op de achtergrond, door de grote media aandacht voor de paarden in het Noorderleeg bij Marrum. Dit heeft menig bemanningslid uitermate gestoord. Het ging hier wel om vijftig mensenlevens!!

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
56.3%
Nee  
20.7%
Geen idee  
23.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!






ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp





regionaal nieuws

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts