16 °C
Foto: WâldNet

Kudde paarden vast in kwelder

wo 01 november 2006 11.25 uur

MARRUM - Zeker honderd paarden zijn dinsdagnacht vast komen te zitten in de kwelder bij Marrum. Door het stijgende water in de kwelder was er vrijwel geen plekje meer over. Normaliter maken de dieren bij hoog water wel eens gebruik van een dobbe maar woensdagochtend stonden ze op een minder betrouwbare plek waarbij ze de poten niet droog hielden. tenminste 12 paarden zijn omgekomen in het wassende water en hulpdiensten proberen het overgrote deel te redden.

Het water staat ongeveer één meter hoog in het gebied dat een diepte heeft van zo'n 3 tot 4 kilometer tot de zeedijk. De brandweer heeft vele boten uit de hele regio laten komen om een reddingsactie op touw te zetten. Het is de bedoeling om de paarden te lijnen met een touw om ze vervolgens met boten uit hun benarde positie te trekken. Ze moeten dan een paar honderd meter zwemmen.

Het land waar de paarden staan is van It Fryske Gea. De organisatie heeft dinsdag al alle dieren die buitendijks stonden uit voorzorg geëvacueerd maar bij deze dieren was het niet meer gelukt. It Fryske Gea zou de eigenaar gesommeerd hebben de paarden voor 15 oktober uit de kwelder te halen.

Rond 16.30 uur is de hulp van het leger gevraagd om de paarden uit de kwelder te halen. Naar verwachting staat het deel waar de dieren nu op staan rond 17.00 uur onder water.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws