8,5 °C

Achtkarspelen boos om rapport KvK

za 14 oktober 2006 19.43 uur

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen is niet blij met de uitkomsten van een rapport van de Kamer van Koophandel. In dit rapport zijn de lokale lasten van de Friese gemeenten onder de loep genomen omdat er onder ondernemers angst bestaat dat zij meer moeten betalen nu het gebruikersdeel van de OZB bij woningen is afgeschaft. In het gewraakte rapport komt Achtkarspelen naar voren als een gemeente waarin de OZB voor eigenaren van niet- woningen met 24,7% zou zijn gestegen.

Het rapport geeft volgens het college van B&W een onjuiste voorstelling van zaken. "De berekeningssystematiek deugt niet" aldus de gemeente. Volgens de gemeente kan de Kamer van Koophandel niet rekenen waardoor ten onrechte het beeld wordt opgeroepen dat Achtkarspelen een 'dure' gemeente voor ondernemers zou zijn. "In 2007 wordt het OZB-tarief voor bedrijfspanden bijvoorbeeld in het geheel niet verhoogd" zegt de gemeente als reactie op de rekenkunsten van de KVK.

Ten onrechte is ervan uitgegaan dat het tarief voor niet-woningen (eigenaarsdeel en gebruikersdeel) in 2005 7,12 euro was. Dit was echter 7,93 euro. De stijging naar 8,88 euro is dan ook 'maar' 12% en niet 24,7% zoals in het rapport vermeld staat. De reden is dat er een vertekend beeld ontstaat gebaseerd op de 12%. In 2005 werd het tarief namelijk berekend per 2.268 euro waarde van de bedrijfspanden. Met ingang van 2006 gaat het per 2500 euro waarde. Per saldo betekent dit dat slechts sprake is van een stijging van 1,59% van het OZB-tarief.

 

Regionaal nieuws

donderdag 21 oktober | 2 reacties

Herfstkermis in Drachten

8,5 °C
11 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.