6,4 °C

Man opgepakt voor maken bomboek

do 02 maart 2006 10.36 uur

LEEUWARDEN -

Het bomboek dat woensdag in een bus van Arriva werd gevonden, blijkt een prijsvraag te zijn voor Iduna Drachten. Via het boek konden kaarten worden besteld voor een concert. De politie heeft de 29-jarige bedenker van de actie aangehouden in zijn woning in Leeuwarden. De popprogrammeur werd aangehouden omdat hij een op een bom gelijkend voorwerp had achtergelaten in de streekbus. De man wilde reclame maken voor de activiteit Read en Listen. Er werd verschillende keren boeken met stroomdraadjes achtergelaten in lijn 14. De medewerker kan maximaal 4 jaar celstraf krijgen.

Het begon woensdag om 16.50 uur met een melding over het verdachte pakketje in een bus die op het punt stond vanaf de Stationsweg naar Drachten te gaan. Het pakket had de vorm van een boek waar draadjes uitstaken. Hierop hebben de passagiers en de chauffeur de bus verlaten. De politie heeft het protocol rond bommen in werking laten treden. De naaste omgeving werd afgezet en er werd een aantal bomverkenners ingezet. Ook werd op 50 meter een commandopost ingericht en werd de Explosieven Opruimings Dienst ingelicht.

Na onderzoek bleek alles loos alarm te zijn en werd de actie om 18.45 uur afgeblazen. Nader onderzoek leidde al snel naar Drachten, waar in het kader van een ludieke actie diverse boeken met draadjes zijn verspreid. Om 21.40 uur is de 29-jarige Leeuwarder, bedenker van de actie, in zijn woning aangehouden. De man is in verzekering gesteld.

De Leeuwarder wordt volgens de politie het nieuwe art. 142a uit het wetboek van strafrecht ten laste gelegd. Dit luidt als volgt: hij die een voorwerp verzendt of op een al dan niet voor het publiek toegankelijke plaats achterlaat of plaatst, met het oogmerk een ander ten onrechte te doen geloven dat daardoor een ontploffing kan worden teweeggebracht, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

Er moet nog een aantal pakketjes in omloop zijn. Als deze worden gezien, vermoedelijk op buslijnen Leeuwarden - Drachten, Drachten - Heerenveen en Drachten - Groningen, wordt de vinder verzocht contact op te nemen met de politie.

 

Regionaal nieuws

6,4 °C

3 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.