Account
Logo
Zoeken
10.5 °C

Twijzelerheide krijgt een steunpunt


 © Derk Schoonhoven | Foto 1

 © Derk Schoonhoven | Foto 2

 © Derk Schoonhoven | Foto 3

 © Derk Schoonhoven | Foto 4:

Dorpsbelangen Twijzelerheide, Thuiszorg De Friese Wouden en Zorgkwadrant Fryslân Oost tekenen overeenkomst

Ouderen en mensen met een beperking kunnen zelfstandig in Twijzelerheide blijven wonen
Dorpsbelangen Twijzelerheide, Thuiszorg De Friese Wouden en Zorgkwadrant Fryslân Oost tekenen 24 september aanstaande een samenwerkingsovereenkomst. Doel is dat in Twijzelerheide mensen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, ondanks beperkingen. Dit wordt mogelijk omdat Zorgkwadrant en Thuiszorg een steunpunt krijgen in het dorpshuis.

Vanuit het dorpshuis zullen Thuiszorg De Friese wouden en Zorgkwadrant gezamenlijk (24-uurs) zorg- en diensten aan huis gaan brengen in het hele dorp. Daarnaast zullen Thuiszorg en Zorgkwadrant samen met vrijwilligers in het dorpshuis allerlei welzijnsactiviteiten organiseren, variërend van dagverzorging tot koffieochtenden en allerlei cursussen. Ook zal er een spreekuur worden gestart. Hier kunnen de dorpsbewoners terecht met al hun vragen op het gebied van wonen, welzijn, zorg en diensten.

Niet op eigen houtje
“De activiteiten van het steunpunt willen we laten aansluiten bij wat er in het dorp leeft. Daarom is het zo belangrijk dat we in gesprek zijn met plaatselijke organisaties en niet op eigen houtje van alles op de rails zetten.” Aan het woord is Johan Thijssen, clustermanager in Brugchelencamp, een zorgcentrum van Zorgkwadrant. “Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Bovendien is er door de toenemende vergrijzing niet voor iedereen plaats in een verzorgingshuis. Daarom is het zo belangrijk dat mensen in het eigen dorp kunnen blijven wonen met zorg en diensten achter de hand.” Het gezamenlijke aanbod van De Friese Wouden en Zorgkwadrant is heel compleet. Het varieert van zuigelingenzorg tot ouderenzorg en van pedagogische thuisbegeleiding tot allerlei welzijnsactiviteiten. Ook zijn er een groot aantal aanvullende diensten, onder andere personenalarmering, een maaltijdservice, wasservice, seniorengym, advies en begeleiding… en als thuis wonen echt niet meer gaat, dan kunnen mensen tijdelijk of voor langere tijd verhuizen naar bijvoorbeeld Brugchelencamp in Zwaagwesteinde.

Dizze kâns moatte we gripe “Rûnom yn ‘e doarpen sjogge jo in ferskraling fan it foarsjenningsnivo. Sa is yn Twizelerheide it Griene Krús gebou al in pear jier fuort. Troch dit nije steunpunt helje we de soarch en foarsjennings wer werom. Dit is in geweldich stik oanfolling op ‘e aktiviteiten dy’t der al binne yn it doarpshûs en it doarp. It steunpunt is wis in mearwaerde foar it doarp,” zegt Marten van der Veen, voorzitter van Dorpsbelangen Twijzelerheide. De onderhandelingen tussen de partijen verliepen vlot en heel plezierig. “De kontoeren wienen samar rûn. Tegearre mei de frijwilligers kinne we mei syn allen in hiel soad betsjutte foar de mienskip. En as jo tinke oan ‘e yndividualisearring fan ‘e mienskip en oan wat er fanút it regear noch oankomt, moatte we dizze kans oangripe.”