Account
Logo
Zoeken
29.2 °C
Foto: Jelly Zijlstra

Nesten van Europese hoornaar gevonden in Burgum

di 19 september 2023, 15.41 regionaal

BURGUM - Een nest van de Europese hoornaar is deze maand aangetroffen bij Burgum. Aanvankelijk dachten veel mensen dat het een Aziatische hoornaar betrof, dat blijkt niet het geval.

Vorige week was er via de site waarneming.nl een melding van gedaan maar deze waarneming bleek onjuist te zijn.

"Als het inderdaad om een Aziatische hoornaar gaat, krijgen wij als provincie een melding zodat we in actie kunnen komen. Als het niet om een Aziatische hoornaar, of andere invasieve exoot waar wij verantwoordelijk voor zijn gaat, dan krijgen wij ook geen melding." aldus de provincie Fryslân.

In Jubbega werden eerder wel al twee nesten van de Aziatische hoornaar verwijderd. Omdat het een invasieve exoot betreft die nog niet in de provincie Fryslân voorkomt heeft de provincie besloten om de soort te bestrijden.

Bedreiging

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die is opgenomen op de Unielijst van de Eu exotenverordening. Opname op de Unielijst betekent dat de soort bestreden moet worden. Dit omdat Aziatische hoornaar een soort is die van origine niet in ons land voorkomt en een bedreiging vormt voor de lokale biodiversiteit.

De Aziatische hoornaar eet onder meer inheemse bijen, vliegen, rupsen en vlinders. Daarnaast worden ook honingbijen door deze soort bedreigd. De steek van een Aziatische hoornaar is vergelijkbaar met die van een wesp: pijnlijk maar niet levensbedreigend tenzij iemand allergisch is of op een kwetsbare plek wordt gestoken.

Aziatische hoornaar melden

Vaak worden er meldingen gedaan via www.waarneming.nl. Iedereen kan een waarneming van een soort toevoegen via deze website. Dat geldt voor inheemse planten en dieren, maar dus ook voor invasieve exoten zoals de Aziatische hoornaar. De provincie Fryslân onderzoekt dan of de melding correct is en onderneemt daarna actie.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws