Account
Logo
Zoeken
10.9 °C

Leegstand Dokkum aangepakt met strenge regels

do 16 maart 2017, 22.59 uur

DOKKUM - Door strenge regelgeving wil de gemeente Dongeradeel de leegstand in de binnenstad van Dokkum terugbrengen vanaf 1 januari 2018. De Leegstandverordening biedt gemeenten de mogelijkheid om een gebied aan te wijzen waar een meldingsplicht geldt voor gebouwen die langer dan minimaal zes maanden leeg staan. De verordening geldt alleen voor de binnenstad van Dokkum en heeft betrekking op leegstaande kantoren, winkels en andere gebouwen, maar niet op woningen.

In deze leegstandbeschikking wordt bepaald of het gebouw wel of niet geschikt is voor gebruik. Het college kan bovendien aan de eigenaar de verplichting opleggen om bijvoorbeeld achterstallig onderhoud te plegen of bepaalde reparaties uit te voeren. Als de leegstand meer dan twaalf maanden duurt en er is in een leegstandbeschikking vastgesteld dat het gebouw geschikt is voor gebruik, kan het college aan de eigenaar zelf een gebruiker voordragen.

Er kunnen op grond van de Leegstandwet in de gemeentelijke verordening bestuurlijke boetes worden opgelegd van ten hoogste € 7.500. Deze kunnen worden opgelegd wanneer leegstand niet (tijdig) wordt gemeld door de eigenaar of wanneer de eigenaar het binnen een jaar staken van het gebruik van een gebouw door een door het college voorgedragen partij niet (tijdig) meldt.

Momenteel staan er 35 gebouwen (geen woning
zijnde) leeg in de binnenstad van Dokkum. De ambtenaren van Dongeradeel kunnen overigens de strenge regels niet zelf invoeren en er is een extra inzet van 350 uur nodig. Daarom wordt de gemeenteraad een krediet van ongeveer € 30.000,- gevraagd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân


regionaal nieuws

Het regende lintjes in Achtkarspelen

Het regende lintjes in Achtkarspelen



regionaal nieuws

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel