15.8 °C

Morra in actie tegen hardrijders

Publicatie: zaterdag 2 juli

 

REACTIES

Niemand rijdt 30, die mensen zelf ook niet

bolus123 uit Drachten

 

Lekker onnozel je zal er maar langs moeten met de vrachtwagen

prullebakkenlegenvoordehobby uit Ureterp

Ha ha je kent de situatie daar?

Janvangent uit Brantgum

 

bote boersma even slalom der troch hinne mei 60

buchaagsma uit Warfstermolen

 

Er word grootschalig gecontroleerd op de snelwegen. Dit alles onder het mom van veiligheid. We kennen de krantberichten allemaal. Niet alleen hier maar overal word erg hard gereden. En ook ik ben de braafste niet hoor. Een keer 75 waar je 50 of 60 mag tot daar aan toe. Een keer 40 of 50 waar je 30 mag doen we allemaal. Wees eerlijk.
Maar waar je 50 of 60 mag en 80 tot geregeld ver boven de 100, ondervind ik dagelijks voor de deur. Regelmatig zie ik de buurtkindjes van links naar rechts gaan. Om er 2 meter daar vandaan er weer 1 met een goed 100km/h voorbij te zien razen.
De enigste reden die ik kan bedenken dat ze hier NIET controleren, is dat het halve gebied in 1 klap zijn of haar rijbewijs kwijt is ! En dát kunnen we niet hebben. Want dan komt er niemand meer op het werk.

Ik constateer alleen maar. Verder zal het mij een zorg zijn wat er allemaal aan puin gereden word op straat. Ik heb geen kinderen of dieren. Maar het zal jóú kind of huisdier wezen. Dan is het janken.
Een stukje opvoeding, respect en verantwoordelijkheidsgevoel. Daar ontbreekt het gigantisch aan.
Nogmaals…lees mijn stukje, vind er wat van, en weet ook meteen dat het mij verder een rotzorg zal wezen.

mijngebruikersnaam uit Grootegast

"De enigste reden die ik kan bedenken dat ze hier NIET controleren, is dat het halve gebied in 1 klap zijn of haar rijbewijs kwijt is !"

Nee, juist het omgekeerde. De verkeersstroom is niet constant genoeg, waardoor controleren financieel gezien niet loont.

Op autowegen en autosnelwegen heb je een constante stroom verkeer om te controleren. In één uur tijd kun je zo een paar duizend automobilisten controleren. Echter, in woonwijken kan het zijn dat in één uur twintig auto's door een straat rijden en het volgende uur misschien maar twee.


'Geld' is ook precies de reden waarom de maximumsnelheid op snelwegen niet geheel door trajectcontroles wordt bewaakt. Ik weet niet meer welke snelweg het was, maar daar was trajectcontrole geïnstalleerd, maar die is verwijderd omdat mensen zich aan de snelheid hielden, waardoor het niks meer opleverde.

Ratio uit Willemstad

 

ben eigenlijk ook wel benieuwd of het de locals zijn die te hard rijden.

teuske uit Drachten

 

Hier zijn geen snelheidsremmende maatregels zoals drempels, obstakels, asverspringingen en wegversmallingen. Het wegbeeld moet zodanig zijn ingericht dat weg en omgeving niet uitnodigen tot hogere snelheden. Lange rechte stukken zonder obstakels moeten dus worden voorkomen. Dus volgens de regels mag je hier 50 km. verder zijn het toch echt de bewoner en hun familie die te hard rijden.

jrkv uit Drachten

"Dus volgens de regels mag je hier 50 km."

Nee, zo werken de regels niet.

De verkeerswet is heel duidelijk: de snelheid binnen de bebouwde kom is 50 km/h, tenzij anders wordt aangegeven. Dus als er een bord staat dat aangeeft dat je er maximaal 30 km/h mag rijden, dan mag je binnen de bebouwde kom - ondanks de slechte weginrichting - ook maximaal 30 km/h rijden.


Er zijn natuurlijk wel weginrichtingsvoorschriften, maar geen enkel voorschrift stelt dat verkeersborden ongeldig zijn als de weginrichting niet deugt en je bijgevolg de aangegeven snelheid zou mogen overtreden.

Het is wel zo dat de politie in de regel niet controleert als de weginrichting niet klopt. En dan krijg je een we-wijzen-naar-elkaarcirkel:

De gemeente wil dat de politie de snelheid handhaaft. Echter, de politie controleert in principe alleen op snelheid als de weginrichting in overeenstemming is met de maximumsnelheid ... maar als de weginrichting in overeenstemming met de maximumsnelheid is, kunnen mensen eigenlijk niet te snel rijden, waardoor de politie dus niet zou hoeven te controleren.

Ratio uit Willemstad

Leer de vekeersregels maar eerst eens.

pers uit Twijzel

Er is jurisprudentie genoeg te vinden. Alleen het plaatsen van een 30 km bord volstaat niet. De wegbeheerder dient een weg zodanig in te richten dat het voor een ieder duidelijk is dat 30km de maximale snelheid is. Doet een wegbeheerder dat niet, dan zal een rechter vaak een boete kwijtschelden. Want laten we eerlijk zijn, iedereen ziet wel eens een verkeersbord over het hoofd. Uiteraard zal het voor iedereen duidelijk zijn dat snelheden van 80 en meer in de bebouwde kom ontoelaatbaar en gevaarlijk zijn, ongeacht welke borden er geplaatst zijn.

excellence uit Drachten

@Pers,

Kom maar op met de wetsartikelen c.q. de "verkeersregels" die zeggen dat je verkeersborden mag negeren als de weginrichting niet in overeenstemming is.

Of komt dat van die zogenaamde "betrouwbare bron" waar je het eerder al eens over had.


@Excellence,

Er is inderdaad wel jurisprudentie waarbij een boete door de rechter is weggeveegd omdat de weginrichting echt compleet niet in lijn was met de geldende maximumsnelheid. Maar dat zijn wel uitzonderlijke gevallen.

Dan moet je denken aan een weg als de N355 bij het binnenrijden van Leeuwarden (twee keer twee rijstroken) waar je dan opeens maar 50 km/h zou mogen. Als je het bebouwdekombord gemist hebt, verwacht je dat inderdaad niet.

Maar als we het over de bebouwde kom hebben, is dat toch wel meer uitzondering dan regel. Dan moet de weginrichting wel heel erg uit de toon vallen (dan zou ik denken aan de Vierhuisterweg in Surhuisterveen: weg met gescheiden fietspad, maar je mag er slechts 30 km/h). Echter, een woonwijk zonder gescheiden fietspaden ... dan kun je op je vingers natellen dat je er niet 50 km/h mag.

En zoals je zelf al zegt 80 km/h binnen de bebouwde kom is sowieso compleet onachtzaam, ongeacht welke borden er geplaatst zijn.

Ratio uit Willemstad

 

Goeie actie! En eens met Mijngebruikersnaam.
En als toevoeging:
Het geld wat beter verdelen: er in best wat minder naar Dokkum en wat meer naar het veilig maken van de kleinere dorpen. Wat kan het nou kosten hier wat plantenbakken neer te zetten?

keesb uit Dokkum

 

dat zal ze leren!

de gasgevers uit Lutjerijp

 

Helaas wil iedereen voor zijn eigen woning langzaam verkeer. Helaas rijdt ook iedereen harder in de straat verder op en eerlijk de bewoners daar en ook ik (niet roomser dan de Paus) rijden vaak harder dan dertig.

Misschien is het beter om vijftig te rijden en dat goed te handhaven dan verkeersdrempels en slalommend door woonwijken. Vaak ook gevaarlijk voor fietsers en onoverzichtelijk.

onafhankelijkdenker uit Hallum

 

Houden de mensen in eigen straat zich ook zo netjes aan de snelheid? Bewezen is namelijk dat veel mensen in eigen wijk/straat te hard rijden. Snelheid controles zijn moment opnames,dus dat zal het probleem ook niet oplossen. Probleem zit voornamelijk onder de rechtervoet.

centraal uit Dokkum

 

Dit probleem speelt in elke gemeente.

Gemeentes hebben door de jaren heen 'autovriendelijke' wegen aangelegd: brede kaarsrechte wegen, aparte parkeervakken, overzichtelijke kruispunten, enzovoort. Dat is namelijk fijn voor de bewoners met hun auto's. Maar het gevolg is dat je er met gemak veel te snel kunt rijden.

En als er na enkele jaren klachten over de snelheid komen, geeft de gemeente niet thuis. Ze monteren misschien een keer zo'n snelheidspaneel aan een lantaarnpaal om mensen op hun snelheid te wijzen, maar daar houdt het ook mee op. Maatregelen kosten geld ...

De oplossing kan soms echter verdomd simpel zijn: in woonwijken de gescheiden parkeervakken weghalen ... gewoon op straat parkeren (her en der wel even een gele streep langs de weg trekken, zodat er ruimte voor de kliko's overblijft).

Ratio uit Willemstad

 

Meeste mensen die daar rijden zijn de bewoners zelf...

rondweg uit Dokkum

 

Dat is op de rondweg in Dokkum ook zo.

musky uit Rinsumageast

 

"De verkeerswet is...... "
Jammer pietje, zo werkt het niet. Vergist u zich overigens niet, menigeen zit tegenwoordig stoned van de GHB of wiet achter het stuur.. Groot probleem wat onder de tafel wordt geveegd.

doekos uit Drachten

 

Wat een mooie Nissan op foto 9 :P

cheese uit Ureterp

 

Bloembakken plaatsen,opgelost.

voldemort uit Surhuisterveen

 

Voor het geven van een reactie op bovenstaand nieuwsartikel dient u eerst in te loggen.

Log in

Nog geen account? Meld je gratis aan