LOODS IN WIJNJEWOUDE LEIDT TOT CRIMINELE MOTORCLUB
dinsdag 12 november 2019 Wijnjewoude
 

Een politie-inval in een loods aan de Compagnonsfeart 73a in Wijnjewoude heeft - na uiteindelijk een jaar - mede geleid tot de aanhouding van drie verdachten. Zij worden verdacht van heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie; de verboden motorclub No Surrender. De inval in de loods vond in oktober 2018 plaats. Ook in een loods in Noordwolde werd een inval gedaan. Er werden onderdelen van gestolen voertuigen aangetroffen.

De loodsen zijn destijds door de politie leeggehaald en de recherche startte een uitgebreid onderzoek. Het bleek dat de gestolen transportbusjes afkomstig zijn uit de omgeving Amsterdam en Arnhem. De bedrijfsbusjes werden binnen een paar dagen na de diefstal volledig gestript en de onderdelen verhandeld en opgeslagen.

Dinsdag was het moment dat de drie verdachten (63, 39 en 26 jaar) uit Noordwolde (Friesland) en Vledder door de politie werden aangehouden. Zij worden verdacht van heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Op vijf locaties in Noordwolde, Vledder en in een bedrijfspand in Steenwijk zijn dinsdag doorzoekingen. In Steenwijk werd de handelsvoorraad van een autobedrijf in beslag genomen.

De verdachten worden vrijdag 15 november voorgeleid aan de rechter-commissaris. De drie mannen worden ervan verdacht in een georganiseerd verband de bussen te helen en/of om te katten. Zij lieten waarschijnlijk de busjes op bestelling stelen om ze vervolgens uit elkaar te halen en verhandelen. De recherche kan inmiddels minimaal 50 gestolen busjes naar de verdachten traceren. De aangiften hiervan lopen terug tot begin 2018 en in totaal hebben de aangevers 430.000 euro schade opgelopen. Dit bedrag wordt verhaald op de verdachten.

Verboden motorclub
Bij de politie staan de drie verdachten bekend als leden van No Surrender, een verboden motorclub. Leden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) zijn regelmatig in verband te brengen met georganiseerde criminaliteit die de samenleving ondermijnt en met normoverschrijdend gedrag. De drie verdachten namen deel aan vergaderingen en bekleedden ook posities binnen No Surrender.

 

Een jaar na de inval in de loods in Wijnjewoude kon de politie dinsdag drie verdachten aanhouden